Stap 2: mijn roggedesem omzetten naar een wit desem

De stappen in het proces:

Stap 1: je desemstarter maken

Stap 2: je rogge desemstarter omzetten naar een witte desemstarter

Stap 3: je desemstarter onderhouden en bewaren

Stap 4: je desemstarter weer activeren een voorbeeld van een bakschema

Ik heb een roggestarter en nu…

Hier liep ik dus zelf ook tegenaan. Een prachtig roggedesem, maar wat moet ik daarmee als ik pizza of een wit brood wil maken? Op zich kan je natuurlijk wit bakken met een roggedesem. Je zult dat alleen wel proeven. Ik bak witte baksels dus liever met een desem van tarwebloem. Ik heb dus sindsdien altijd twee soorten desems in de koelkast staan. Een roggedesem en een desem van witte tarwebloem. Je kunt hiervoor patentbloem of tipo 00 gebruiken. Dat werkt door het relatief hoge gehalte aan eiwit ook prima. Ik gebruik mijn roggedesem dus voor alle soorten donker brood en mijn tarwebloemdesem voor pizza, pita en wit brood.

Hoe begin ik eraan?

Begin voor je tweede “witte” desem dus niet van voor af aan, maar zet een deel van je rogge desem om in een wit desem. Je gaat dan als volgt te werk:

  • Neem een deel van je roggedesem. bv 20 gram. De rest gooi je niet weg, maar bewaar je als je een donker brood wilt gaan maken. Op die manier heb je altijd twee desems in huis.
  • Voed dit met gelijke delen water en patentbloem of tipo 00.
  • Omdat je desem al actief is, zal het sneller rijzen ook weer sneller stoppen met rijzen. Daarom kun je nu best wat vaker het desem voeden. Als ik het snel actief wil hebben, dan voed ik het desem twee keer per dag.
  • Voedt dus na ca 8 uur je desem nog eens op dezelfde manier.
  • Na een paar keer voeden is je desem nagenoeg wit en lekker actief om mee te gaan bakken.

Op deze manier kun je ook een desem van andere bloem en meelsoorten maken. Maar een spelt of tarwebrood bakken met een roggedesem is heel lekker. Je hoeft dus echt niet van elke bloemsoort een desem te hebben.

Auteur: danoi

Ciao, Wij zijn Pauline en Pasqualino

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.