Spaghetti met een romige pesto van verse tuinbonen en ricotta

Spaghetti con fave fresche e ricotta

Soms vraagt de zomer niet om ingewikkelde gerechten, maar om iets puurs, lichts en fris. Deze spaghetti met pesto van verse tuinbonen, romige ricotta, citroenrasp en een vleugje munt is precies dat: een ode aan de eenvoud en aan de smaak van vers geoogste ingrediënten. De tuinbonen komen rechtstreeks uit de eigen moestuin – dubbelgedopt voor die zachte, bijna boterachtige textuur en heldergroene kleur.

De romige pesto van verse tuinbonen, romige ricotta is geen traditionele groene saus, maar een luchtige, zomerse variatie waarin de zachte zoetheid van de tuinbonen samenkomt met frisse citroen, kruidige munt en de fluwelige zachtheid van ricotta. Een paar eetlepels van het pastawater maken de saus precies romig genoeg om zich perfect rond de spaghetti te wikkelen, zonder te overheersen.

Als finishing touch worden er wat hele, dubbelgedopte tuinboontjes over het bord gestrooid – niet alleen voor de bite, maar ook als visueel accent dat laat zien waar het bij dit gerecht om draait: versheid, eenvoud en seizoenssmaak.

Deze zomerse spaghetti is ideaal als lichte lunch of als onderdeel van een diner in de tuin. Puur comfort food voor warme dagen, gemaakt met wat de moestuin op dat moment geeft. Serveer met een glas gekoelde witte wijn en je hebt de zomer op je bord.

Kijk hier voor een andere pasta variant waar we verse tuinbonen in verwerken.

Spaghetti met een romige pesto van verste tuinbonen en ricotta

Deze zomerse spaghetti is een fris en puur gerecht op basis van een pesto van dubbelgedopte tuinbonen uit eigen moestuin, romige ricotta, citroenrasp en een vleugje munt. De zachte pesto omhult de pasta licht en luchtig, terwijl extra tuinboontjes zorgen voor een frisse bite en een mooi kleuraccent. Een ideaal gerecht voor warme dagen – eenvoudig, seizoensgebonden en boordevol smaak. Perfect als lichte lunch of als onderdeel van een zomers diner in de tuin.
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Italiaans
Trefwoord: ricotta, tuinbonen
Servings: 4

Ingrediënten

  • 1 kg tuinbonen in schil
  • 1 bakje ricotta van 125 gr
  • 1 biologische citroen (we gebruiken de schil!!)
  • 3 blaadjes munt
  • geraspte pecorino romano
  • vers gemalen peper, zout
  • olijfolie, extra vergine

Instructies

  • Haal de tuinbonen uit de schil en blancheer ze heel kort. Pel ze daarna nog eens, zodat je een mooi felgroen boontje overhoudt.
  • Zet het water op voor de pasta. Reken op 100 gr pasta 1 liter. Voeg het zout pas toe als het water kookt. Maak ondertussen de pesto.
  • Doe de helft van de dubbelgepelde tuinbonen met de ricotta, wat geraspte citroenschil, scheutje olijfolie, de blaadjes munt en een eetlepel geraspte pecorino Romano in een keuken machine en pureer tot een gladde pesto. Breng op smaak met peper en zout.
  • Als het water kookt kan de spaghetti erin. Kook de spaghetti al dente. Doe ondertussen de pesto in een grote pan en laat opwarmen. Als de spaghetti al dente is voeg je deze toe, samen met een schep kookvocht. Goed mengen en opwarmen.
  • Serveer met de overgebleven tuinbonen, een scheutje olijfolie en wat geraspte pecorino Romana.
  • Buon appetito

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.