Geroosterde makreel met verse kruiden uit de houtoven

Sgombro al forno a legna

Sgombro, oftewel makreel. Eerlijk? Ik had deze vis alleen nog maar gerookt gegeten. En alles wat gerookt is, heeft een totaal andere smaak. Tijd dus om nu eens verse makreel klaar te maken en te proeven. Het is dat een kameraad van Pasqualino op zee ging vissen en met een behoorlijke vangst terugkwam. Anders had ik wellicht nu nog niet geweten hoe het smaakte. Makreel is een vette zeevis. Enorm gezond door de grote hoeveelheid Omega 3 die erin zit. Omdat we zoveel hebben gekregen, hebben we er in totaal drie gerechten van kunnen maken: uit de houtoven, met pasta en tomaatjes en als vulling in de ravioli. Ik denk dat ik mijn jaardosis omega 3 wel binnen heb.

Geroosterde makreel met verse kruiden uit de houtoven

Sgombro al forma a legna
Vraag aan de visboer de juiste hoeveelheden en zorg er ook voor de vis als schoongemaakt is. Dan hoef je die alleen nog maar even door te spoelen onder de kraan. Wij hebben de makreel in de houtoven bereid, maar het kan ook op de gril of BBQ. Het is dan wel raadzaam om een visrooster te hebben waar je ze tussen kunt klemmen. Zo valt de vis niet uit elkaar als je hem wilt omdraaien. Omdat in de houtoven de hitte van zowel onder als boven komt, hoef je de vis niet om te draaien. Zorg er wel voor dat de oven niet te heet is. 250°C is echt wel het maximum.
Porties: 4

Equipment

  • Gril, BBQ of houtoven

Ingrediënten

  • 4 grote makrelen of anders 8 kleine. Graag je visboer voor de juiste hoeveelheid voor 4 personen.
  • 1 grote bos platte peterselie
  • verder nog heel veel verse kruiden naar eigen smaak: oregano, citroenmelisse, verbena, venkelloof als je dat kunt krijgen. etc.
  • 1 rode ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 bio citroenen
  • olijfolie, vers gemalen peper, zout
  • 1 kleine chilipeper

Instructies

  • Zorg ervoor dat de BBQ of houtoven goed op temperatuur zijn.
  • Spoel de vis nog even schoon onder de kraan en dep droog met keukenpapier.
  • Hak de kruiden heel fijn. Ook de knoflook, chilipeper en de ui.
  • Doe de kruiden met de look , chilipeper en ui in een grote kom en voeg de rasp van 1 citroen en wat sap toe.
  • Voeg ook wat olijfolie toe en roer goed. Het kruidenmengsel moet een beetje droog-plakkerig zijn, zodat het goed blijft zitten in de vis.
  • Vul de vis met de vulling en doe er nog een schijfje citroen tussen.
  • Leg de vis op een rooster of klem ze in een visrooster.
  • Rooster de vis gaar. De huid zal wat zwart worden, maar dat geeft niet. Laat de vis niet te lang roosteren, want dan droogt de vis uit.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.