Spaghetti alla Nerano

Een heerlijke romige spaghetti met courgette, dat eenvoud ademt, maar tegelijk een diepe smaakrijkdom kent die menig pastaliefhebber verrast. Met slechts twee twee hoofd ingredienten: courgette en provolone maak je een heerlijke romige spaghetti met courgette. En voor moestuinliefhebbers die courgetteplanten in hun tuin hebben een verademing aangezien je hier behoorlijk wat courgettes in kunt verwerken.
Deze romige spaghetti met courgette vindt zijn oorsprong in het schilderachtige dorpje Nerano, gelegen aan de Amalfikust in Zuid-Italië. Daar, in de jaren 50, bedacht Maria Grazia – de eigenaresse van een klein familierestaurant – een eenvoudige pasta met courgette die sindsdien beroemd is geworden. Wat begon als een lokaal familierecept, groeide uit tot een culinaire klassieker: romige spaghetti met courgette die niet alleen de lokale bevolking wist te bekoren, maar uiteindelijk ook internationaal faam verwierf.
Het geheim van deze pasta zit in de combinatie van dun gesneden, goudbruin gebakken courgette en een mix van kazen, waaronder traditioneel Provolone del Monaco. Deze kazige romigheid, samen met de zachtheid van de gebakken courgette, smelt samen tot een zijdezachte saus die zich perfect hecht aan de spaghetti. De toevoeging van een beetje pastawater helpt om de saus extra romig te maken – zonder room, boter of andere zware ingrediënten. Dat maakt dit gerecht niet alleen verrassend licht, maar ook een prachtig voorbeeld van de Italiaanse keuken: simpel, vers en elegant.
Spaghetti alla Nerano is dus veel meer dan zomaar een pasta. Het is een culinair eerbetoon aan de Campania-regio en haar traditie van koken met seizoensgroenten. Dit gerecht is ideaal voor wie de Italiaanse zomer op het bord wil toveren met minimale ingrediënten, maar maximale smaak. In dit recept leer je hoe je deze klassieke pasta thuis kunt maken – precies zoals ze dat al generaties lang in Nerano doen.
Op zoek naar nog meer heerlijke Zuid-Italiaanse courgette recepten, probeer dan de zucchine alla Scapece.
Romige spaghetti met courgette – Spaghetti alla Nerano
Ingrediënten
- 6 kleine courgetjes (of 3-4 grotere)
- 100 gram geraspte provolone (of een andere medium harde italiaanse kaas zoals scamorza of doe een mix van provolone en parmiggiano grana padano )
- 1 teentje knoflook
- verse zwarte peper, zeezout
- verse basilicim
- olijfolie extra vergine
- 320-400 gram spaghetti
Instructies
- Zet ruim water op voor de spaghetti. Reken per 100 gr pasta altijd een liter water. Breng eerst aan de kook en voeg daarna pas een flinke schep zeezout toe. Ondertussen kun je aan de slag met de volgende stappen.
- Pel het teentje look en was de courgettes en droog ze goed af. Snij ze in dunne schijfjes. Rasp de provolone.
- Doe een ruime laag plantaardige olie in de pan die geschikt is om te frituren. gebruik hiervoor geen olijfolie. Wacht tot de olie echt goed heet is en frituur dan de schijfjes courgette tot ze goudbruin zijn. Laat ze uitlekken op wat keukenpapier.
- Als het water voor de pasta kookt is dit het moment om de spaghetti erin te doen. We houden niet de normale kooktijd aan van de pasta, maar halen de pasta er halverwege uit. Dus als de spaghetti een kooktijd heeft van 10-11 minuten, halen we die al na 6 minuten uit de pan. NIET AFGIETEN want we gaan het kookvocht gebruiken om de spaghetti verder te laten garen in de pan.
- Ondertussen verwarm je in een ruime pan wat olijfolie en laat het teentje look hierin warm worden zodat het smaak afgeeft aan de olie. Je kunt het teentje er weer uithalen, maar er ook inlaten. Voeg de helft van de gefrituurde courgettes toe en voeg wat kookvocht toe. Roer.
- Voeg na 6 minuten de spaghetti toe. Die is dus nu dus nog vrij hard, maar die laten we verder garen in de pan met courgettes door elke keer een schep kookvocht toe te voegen en te blijven roeren. Net zoals bij risotto.
- Doe de provolone in een aparte kom en voeg een schep kookvocht toe bij de om de kaas wat te laten smelten. Voeg dan het kaasmengsel toe aan de pasta. Blijf kookvocht toevoegen en roeren tot de spaghetti al dente is.
- Serveer de spaghetti met de overige gefrituurde courgette schijfjes, verse basilicum en nog een scheutje extra vergine olijfolie.
- Buon appetito