Gegrilde radicchio (roodlof)

Ik heb even getwijfeld of ik dit recept wel zou vermelden op Da Noi. Of sterker nog, of ik het wel een “recept” kon noemen. Zo simpel is het namelijk. Maar goed, even terug naar de “default” van Da Noi: daar willen we juist lekkere, maar juist ook vooral eenvoudige gerechtjes delen. Gewoon, omdat koken ook leuk moet blijven. Tegenwoordig kan je overal roodlof krijgen. Het is iets anders dan radicchio, maar het is een goede vervanger. De zoete smaak van de balsamico azijn past perfect bij het bittere van de radicchio. 

Wat heb je nodig?

  • enkele stronkjes radicchio
  • olijfolie
  • verse zwarte peper
  • vers geperst citroensap
  • een goede Balsamico azijn (ik gebruik eentje met een vrij lage zuurgraad, dus die iets zoeter en dikker is. met een zuurgraad van 4-6%)

Hoe begin je er aan?

  1. Was de radicchio in zijn geheel en maak ze goed droog.
  2. Snij ze in 4 of 8 stukken, Laat het hart er nog in zitten, anders vallen ze tijdens het grillen uit elkaar. Dit kan je er na het bakken altijd nog uit snijden.
  3. Als je ze wilt grillen, laat dan een gril of gril pan heel heet worden en smeer de stronkjes in met olie. Geen olie op de gril doen, dat gaat erg walmen en verbranden. Als je ze gaat bakken, zorg dan dat de pan ook goed heet is. Bak ze in olijfolie.
  4. Bak ze totdat ze mooi bruin zijn. Ik hou er persoonlijk van als ze nog knapperig zijn, dus laat ze niet al te lang in de pan liggen, maar hou je ervan als ze wat zachter zijn, laat ze dan nog even stoven (niet voorkoken, dan verlies je de smaak).
  5. Vers gemalen peper erop, wat citroensap en rijkelijk met een goede Balsamico azijn besprenkelen.

Lekker met schilfers parmezaanse kaas erover!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.