Panna cotta

Panna cotta betekent gekookte room. En dat is het ook. Het is een dessert uit de Piemonte dat gemaakt is van slagroom dat je aan de kook brengt. Er gaan geen eieren in. Er zijn recepten die wat lichter zijn en yoghurt toevoegen. Dat zullen we ook zeker nog eens uitproberen. Dit is nog even de klassieke versie. Het krijgt zijn smaak door het vanillestokje dat je mee laat koken. Wil je de panna cotta als een torentje serveren? Zorg er dan voor dat ze goed zijn opgesteven. Als je ze uit een glas serveert, dan maakt dit niet zoveel uit en kun je eventueel zelfs minder gelatine gebruiken. Aangezien er gelatine in zit, is het geen vegetarisch dessert. We hebben zelf nog geen ervaring met het gebruik van agar-agar als vervanger van gelatine, maar mocht jij dat wel hebben, laat dan gerust een reactie achter onder dit recept.

Wat heb je nodig? (voor 2 personen)

  • 200 ml slagroom (niet geklopt dus)
  • 100 ml volle melk
  • 1/2 vanille stokje
  • 1 blaadje gelatine
  • 2 eetlepels suiker
  • 300 gr rood fruit naar keuze (diepvries is prima als je geen verse kunt krijgen)
  • suiker om op smaak te brengen

Hoe begin je eraan?

Leg het blaadje gelatine in een laag bakje met koud water en laat hier zeker 20 minuten in weken.

Doe de room en de melk in een steelpannetje en verwarm op laag vuur. Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit. Doe het merg en de lege heft bij de room en verwarm mee. Doe de suiker erbij. Doe dit naar smaak. Dus begin met wat minder (bv 2 kleine lepels) en voeg later nog een beetje toe als je meer van zoet houdt. Breng tegen de kook aan, maar laat het niet koken. Haal het stokje eruit.

Knijp de gelatine uit en meng door de room. Blijf roeren en laat het even staan. Roer dan nog eens goed en schenk het in glaasjes. Zet afgedekt in de koelkast. Laat ze hier zeker 3-4 uur in staan.

Maak ondertussen de saus. Doe de vruchten in een steelpannetje en kook de vruchten met wat suiker (ook weer naar smaak) tot moes. Pureer met een staafmixer. Wil je een gladde saus? Haal de moes dan door een zeef.

Stort ze in een diep bord. Doe dit door de glaasjes eerst in een bakje heet water te zetten. Ze smelten dan iets aan de zijkanten, waardoor ze eenvoudig uit de vorm komen. Schenk de saus ernaast in het diepe bord.

Als je de ricotta in glaasjes serveert, dan schenk je een laagje saus in het glas bovenop de panna cotta. Zet de rest van de saus in een leuk kannetje op tafel.

Auteur: danoi

Ciao, Wij zijn Pauline en Pasqualino

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.