Merluzzo al cartoccio (kabeljauwpakketje uit de oven)

Vis bakken is vrij lastig. Het blijft plakken, valt uit elkaar en kan vrij droog worden als het te gaar wordt. Op deze wijze stoom je de vis en blijft dus heel sappig. We doen er een soort sausje over en de smaken die trekken volledig in de vis tijdens het garen. Heel smaakvol dus. Je kunt dit dus ook zonder enige extra moeite klaarmaken voor meerdere personen. Een gerechtje dat er heel feestelijk en chic uitziet, terwijl het eigenlijk een van de makkelijkste manieren is om vis klaar te maken. We hebben hier voor een mooi stukje kabeljauw gekozen. 

Wat heb je nodig?

  • mooi stuk kabeljauwhaasje. Mogen verschillende stukken zijn, of aan één stuk
  • handvol kleine tomaatjes
  • 2 ansjovisfiletjes
  • 1 klein rood uitje
  • 1 teentje knoflook
  • paar stengels peterselie
  • 1 theelepel kappertjes (of naar smaak meer/minder)
  • 1 eetlepel zwarte olijven (of naar smaak meer/minder)
  • scheutje witte wijn
  • beetje citroensap en citroenrasp
  • vers gemalen peper

Zout is in dit gerecht niet nodig, aangezien we ansjovis en kappertjes gebruiken, die al vrij zout zijn.

Verder nodig: ovenschaal, alufolie (of speciaal papier)

Hoe begin je er aan?

  1. Verwarm de oven voor op 200°C.
  2. Pel de ui en knoflook en snij ze fijn. Hak de peterselie ook fijn (steeltjes mogen ook, die geven veel smaak en worden later toch zacht).
  3. Halveer de tomaatjes.
  4. Ontpit de olijven en snij ze in stukjes.
  5. Doe een scheutje olijfolie in de pan en doe het ui,knoflook,peterselie mengsel in de pan. Laat even aanbakken.
  6. Doe de ansjovisfiletjes in de pan. Hou je niet van ansjovis, geen nood, deze smelten volledig en het enige dat overblijft is een zoute smaak.
  7. Blussen met een scheutje witte wijn.
  8. Doe de tomaatjes, de kappertjes en de olijven erbij en laat even kort meebakken.
  9. Op smaak brengen met de citroensap/rasp en peper.
  10. Neem een ovenschaal. Leg er een groot stuk aluminiumfolie (of speciaal papier dat je hiervoor kunt krijgen) in en leg daar de vis op. Als je meerdere stukken hebt, dan kan je meerdere pakketjes maken.
  11. Doe de saus erover en vouw het pakketje volledig dicht. Door de stoom in het pakketje gaat de vis garen.
  12. De gaartijd hangt af van de grootte van je vis en of je al dan niet meerdere kleinere stukjes hebt of 1 grote. Af en toe checken dus. Wij hebben een groot stuk vis genomen voor 3 personen en het duurde ongeveer 20 minuten.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.