Mayonaise (en andere sausjes)

Zelf mayonaise maken is zo ongeveer het makkelijkste dat er is. En met een basisrecept kun je alle kanten op voor andere sausjes (zie ideetjes onderaan het recept). OK, het is niet echt “light”… maar je weet, in “light” producten zitten zoveel alternatieve stoffen (om maar dezelfde smaak en structuur te verkrijgen), die veel slechter zijn dan wat pure olie. Dus met andere woorden: geniet met mate,maar dan wel van “the real stuff”.

Wat heb je nodig? (voor een kommetje vol, zoals op de foto)

  • 1 ei (we gebruiken het hele ei, dus zowel de dooier als eiwit, dit in tegenstelling tot veel recepten waarin alleen de dooier wordt gebruikt. Je zult zien, het wordt dan wat ‘luchtiger’)
  • scheutje citroensap (of azijn)
  • 1 theelepel mosterd
  • vers gemalen peper
  • snufje zout
  • arachide of zonnebloemolie

Hoe begin je er aan?

  1. Doe alle ingredienten (behalve de olie) in een hoge maatbeker.
  2. Doe nu een scheut olie erbij en mix alles goed met een staafmixer.
  3. Doe nu langzaam nog een beetje olie erbij, totdat je de juiste dikte hebt.
  4. Op smaak brengen, indien nodig.

De mayonaise is (goed afgesloten) ongeveer een weekje houdbaar in de koelkast. Maak dus niet teveel in één keer.

Ideetjes voor sausjes:

Voor onderstaande sausjes is het bovenstaande recept steeds de basis.

  • cocktailsaus: Voeg bij de mayonaise een klein scheutje tomatenpuree, paprikapoeder en een scheutje sherry.
  • knoflooksaus: Pers een teentje knoflook uit en roer dit door de mayonaise.
  • sausje voor bij gebakken vis: Snij twee augurkjes heel klein samen met wat kappertjes. Roer dit door de mayonaise.
  • pikant sausje: Roer wat chilivlokken, paprikapoeder en een heel klein beetje tomatenpuree door de mayonaise.
  • kerriesausje: Roer kerriepoeder en een eetlepel fijngesneden bieslook door de mayonaise.

 

 

 

2 antwoorden op “Mayonaise (en andere sausjes)”

  1. Zojuist je beschrijving gelezen over de zuurdesemstarter, heel duidelijk, dankjewel
    Doch ik wil donker brood maken, tarwe of speld.
    Moet ik dan ook met volle meel van rogge beginnen?
    Alvast bedankt voor de moeite
    Groetjes en nog een fijne dag verder, Eliane

  2. Hoi,
    Ik zou altijd met rogge beginnen als je nog geen starter hebt. Dat lukt het beste. Daarna kun je er eigenlijk elk brood mee maken wat je wilt. Ik vind het brood ook echt veel voller van smaak met een roggestarter voor donker brood.
    groetjes en veel succes!
    Pasqualino & Pauline

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.