Linguine met zoete kleine tomaatjes en basilicum

Linguine ai pomodorini e basilico

Eigenlijk niet te geloven dat we deze pasta met zoete tomaatjes nog niet eerder hadden gepost!! Dat komt wellicht omdat het zo eenvoudig is, dat je het nauwelijks een recept kunt noemen. Wij eten deze linguine of spaghetti zeker 2 keer per week. Heerlijk als lunch, maar ook in de zomer als lichte pasta zonder zware saus. Dat laatste doen we eigenlijk nooit. Een perfect gerecht voor vegetariërs, waar je ook de vleeseters een groot plezier mee zult doen. Wedden?

Omdat er weinig ingrediënten in gaan, komt het weer aan op ons bekende motto: gebruik ingrediënten van goede kwaliteit!! Dus zoete (honing) tomaatjes, een extra vergine olijfolie met een goede smaak, vers gemalen peper en verse basilicum. Meer gaat er eigenlijk ook niet in. Ah ja en dan iets heel belangrijks: kook je pasta 2 minuutjes korter en laat ze met wat kookvocht nog even nagaren in de pan. Daardoor worden ze nooit té gaar en nemen ze tevens alle smaken goed op. En uiteraard veel zout gebruiken in het kookwater. Daar hoef je echt niet zuinig mee te zijn 😉

Wil je een variatie? Doe er dan wat aubergine doorheen. Kijk hier voor een lekker recept. Of wat dacht je van gele tomaatjes en kappertjes?

Dan gaan we er nu aan beginnen:

Linguine met zoete tomaatjes en verse basilicum

Linguine ai pomodorini e basilico fresco
Mocht je kleine tomaatjes hebben die niet zo heel zoet zijn, dan kun je eventueel wat fijngesneden halfdroge tomaatjes erbij doen. Dit versterkt de smaak. Je kunt de tomaatjes ook eerst in de oven op een lage temperatuur wat uitdrogen. Daardoor wordt de smaak ook sterker. Gewoon uitproberen wat je het lekkerste vindt.
Gang: Hoofdgerecht, lunch
Keuken: Italiaans
Trefwoord: basilicum, olijfolie, tomaatjes
Porties: 4

Ingrediënten

  • 200-250 gr zoete tomaatjes (bv honingtomaatjes)
  • 1 teentje knoflook
  • olijfolie
  • vers gemalen peper
  • verse basilicum
  • geraspte parmezaanse kaas (optioneel)
  • reken op 100-120 gr pasta pp

Instructies

  • Zet ruim water op voor de pasta. Als het water kookt een flinke schep zout in doen. Wacht nog even met de pasta erin doen. De saus wacht altijd op de pasta en niet andersom 😉
  • Halveer de tomaatjes.
  • Pel de knoflook en prik hem aan een vork.
  • Doe een flinke scheut olijfolie in de pan. Als de olijfolie warm is, dan druk je de vork met de knoflook in de olie en roer op deze manier in de pan. Zo geef je wel de smaak van de knoflook aan de olie, zonder dat je op een stuk knoflook zit te kauwen.
  • Doe de tomaatje in de olie. Goed kruiden met wat vers gemalen peper en zout.
  • Nu is ook het moment om de pasta in de pan te doen.
  • Voeg ondertussen wat van het kookvocht van de pasta bij de tomaatjes. Ze worden nu lekker zacht en geven een soort saus af.
  • Haal de pasta ongeveer 2 minuutjes eerder uit de pan en doe meteen bij de tomaatjes. Bewaar nog wat kookvocht!!!
  • Goed mengen en doe er nog wat kookvocht bij. Laat de pasta nu in de pan met de tomaatjes verder garen.
  • Nog even goed proeven of het goed op smaak is.
  • Giet er nog een straaltje extra vergine olijfolie over en serveer met blaadjes verse basilicum.
  • Voor wie nu nog parmezaanse kaas wil…. be my guest…. maar het is eigenlijk niet nodig 😉 Wil je een variatie? Bak er wat aubergine bij, of serveer met een ricotta waar je wat basilicum , parmezaanse kaas en citroenschil doorheen mengt. Of wat dacht je van wat burrata erover? Allemaal variaties die superlekker zijn, maar zorg wel dat de basis goed is 😉

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.