Gnocchi met verse tomaatjes (rode of gele)

gnocchi di patate ai pomodorini freschi

Deze gnocchi met verse tomaatjes is één van mijn favoriete gerechten. Heb je het zelf maken van de gnocchi al onder de knie? Kijk anders nog eens naar het basisrecept en een aantal cruciale tips voor het maken van de gnocchi. Maar ook als je de gnocchi niet zelf wilt maken (wij doen dat ook niet altijd), kook dan een pak met goede gnocchie en ook dan heb je hiermee een superlekker en ook nog eens een heel snel recept. En je kunt dit gerecht natuurlijk ook met verse pasta maken. Aan jou de keuze.

En dan nu de saus…. natuurlijk is gnocchie met een sausje van boter en salie een echte klassieker, maar denk ook eens aan gnocchi met verse tomaatjes. Pure smaken ! Je weet niet wat je proeft. Hier geldt ook weer, hoe beter de kwaliteit van de tomaatjes, hoe beter het gerecht. Dus onze tip is: bezuinig niet op de tomaatjes. Je hebt verder geen vlees nodig in dit gerecht, dus geef dan liever iets meer uit voor goede zoete tomaatjes. Bijvoorbeeld honingtomaatjes die het hele jaar door eenvoudig te krijgen zijn. Je kunt eventueel nog variëren en spelen met gele tomaatjes ertussen. Maar ook weer alleen als ze lekker zoet zijn.

Geen tijd om te koken? Dit gerecht staat sneller op tafel dan de thuisbezorgd bij je aan de deur staat. Het is lekker, gezond en het is dus echt de moeite is om standaard een pak verse gnocchi of pasta in huis te hebben (bv in diepvries) en wat verse tomaatjes. Met dit gerechtje willen we aantonen dat een lekker gerecht ook echt heel snel kan zijn, dat je grofweg maar twee hoofdingredienten nodig hebt voor iets heerlijks en dat je echt niet altijd je pasta en gnocchi zelf hoeft te maken. Dat doen wij ook niet.

Buon appetito!

gnocchi met zoete verse tomaatjes

Wil je de gnocchi zelf maken? Kijk dan nog eens naar het basisrecept en een aantal cruciale tips voor het maken van de gnocchi. Maar ook als je de gnocchi niet zelf wilt maken (wij doen dat ook niet altijd), dan is dit een superlekker en ook nog eens een heel snel recept.
We maken de gnocchi nu met een sausje van verse tomaatjes. Hier geldt ook weer, hoe beter de kwaliteit van de tomaatjes, hoe beter het gerecht. Dus onze tip is: bezuinig niet op de tomaatjes. Je kunt eventueel nog variëren en spelen met gele tomaatjes ertussen. Maar ook weer alleen als ze lekker zoet zijn.
Gang: Hoofdgerecht, voorgerecht
Keuken: Italiaans
Trefwoord: basilicum, gnocchi, tomaatjes
Porties: 4

Ingrediënten

  • gnocchi voor 4 personen (kijk bij het recept voor aardappel gnocchi of gebruik kant en klare gnocchi voor 4 personen). Dit is ongeveer een kilo.
  • 2 bakjes zoete honingtomaatjes (ongeveer 300 gram)
  • 1 teentje knoflook
  • verse basilicum
  • olijfolie
  • vers gemalen peper, zout
  • parmezaanse kaas of pecorino

Instructies

  • Zet een grote pot met ruim water op en breng het water aan de kook.
  • Was en halveer de tomaatjes. Pel en halveer de knoflook Kook nu de gnocchi in ruim water met zout.
  • Doe in een ruime pan een flinke scheut goede olijfolie. Zet het vuur zacht en laat het teentje knoflook erin warm worden. Zo geeft de knoflook de smaak af aan de olie.
  • Doe nu de tomaatjes erbij en zet het vuur wat hoger. Laat de tomaatjes zacht worden, zodat de olie oranje kleurt. Ze mogen echt wel heel zacht worden. Voeg peper, zout en basilicum naar smaak toe. Je saus is nu eigenlijk al klaar. Dat betekent dat we nu pas de gnocchi gaan koken. Niet eerder.
  • Als het water kookt voeg je een royale schep zout toe en voeg je de gnocchi toe. Het koken duurt echt maar een minuut of twee, dus even erbij blijven.
  • Als ze gaar zijn (komen ze boven drijven), schep je ze met een schuimspaan over naar de pan met de saus. Even omschudden. Serveer met nog wat verse basilicum en eventueel geraspte parmezaanse kaas.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.