Focaccia

Focaccia is een typische gerecht uit Liguria. Je kunt daar op elke hoek van de straat een lekker stuk focaccia eten. Alleen belegd met tomaten, of puur met alleen zeezout, of met pesto en olijven….Noem maar op. Het is niet moeilijk om zelf te maken, want je gebruikt als basis min of meer hetzelfde deeg als pizzadeeg. Je kunt er voor de textuur nog wat griesmeel of semolina over strooien, maar dat hoeft niet eens. Varieer zelf eens met verschillende smaken! Een ideaal gerecht voor een feestje of grote groepen. 

Let op, hou rekening met zeker 3 uurtjes tijd om het deeg goed te laten rijzen.

Wat heb je nodig?

Voor het deeg:

  • 500 gr bloem type 00
  • 335 ml lauw water
  • snufje zout
  • 5 gr droge gist, of 15 gr verse gist
  • 25 ml olijfolie voor door het deeg
  • 10 gr zout

voor de afwerking:

  • verse rozemarijn, tijm en salie
  • 2 teentjes knoflook
  • paar half gedroogde tomaatjes
  • grof zeezout
  • flinke scheut olijfolie

Let op! Hou rekening met twee keer 1-2 uurtjes rijzen.

Hoe begin je er aan?

  1. Voor verse gist los je het eerst op in het lauwe water. Doe het dan bij de bloem en mix met de standmixer tot een homogene massa. Doe nu pas het zout en de olijfolie erbij. Droge gist kun je meteen met het bloem en water mengen. Let op dat je de gist en het zout nooit tegelijk toevoegt. Dan rijst je deeg niet meer.
  2. Meng nu verder en kneed 10 minuutjes tot een soepel en glad deeg. 
  3. Doe het deeg in een kom die je licht invet met olie. Dan plakt het niet aan de kom. Denk goed af met plastic of een deksel zodat het niet uitdroogt.
  4. Laat 2 uur rijzen op kamertemperatuur.
  5. Maak ondertussen de kruidenolie: pel de knoflook en plet de teentjes en hak de kruiden fijn.
  6. Doe de olijfolie in een pannetje en verwarm samen met de knoflook en de kruiden. Laat het niet koken of aanbranden. Alleen opwarmen en dan wet je het vuur af. Laat de smaken goed in de olie intrekken.
  7. Maak van het deeg een ovale lap van ca 2-3 cm dik en leg die op een ingevette bakplaat. Maak met je vingers kuiltjes in het deeg. Laat het nu nog 1 uurtje rijzen.
  8. Verwarm ondertussen de oven op 220°C.
  9. Besprenkel met de helft van de kruidenolie en kruiden. Bestrooi met grof zeezout. 
  10. Hak de tomaatjes fijn en doe die er ook over.
  11. Bak de focaccia 20-30 minuutjes in de oven.
  12. Doe er na het bakken de rest van de kruidenolie over. 
  13. Snij de focaccia in repen en serveer lauw.

Je kunt ook fijngehakte zwarte olijven door het deeg mengen, of de tomaatje door het deeg mengen, of andere kruiden gebruiken. Leef je uit!

Klik hier voor het recept voor focaccia met desem.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.