Farinata di ceci – farinata van kikkererwtenbloem

Farinata, ookwel cecina genoemd, is een zoute dikke pannenkoek van kikkererwtenmeel. That`s it. Een eeuwenoud gerecht en zoals bij veel van dit soort traditionele gerechten, past ook hier weer een mooi legende bij. Het gerecht is per toeval ontdekt op een schip dat tijdens een strijd in een storm terechtkwam. Het schip had olie en kikkererwten aan boord. Door de storm viel de hele boel om en werden de kikkererwten vermengd met olie en zeewater. Omdat er niets anders was kregen de zeelieden dus een prutje van zoute kikkererwten met olie. Niet te (vr)eten vonden sommigen en lieten het in de zon staan. De volgende dagen kwamen ze zo ongeveer om van de honger en besloten zich er toch maar aan te wagen….en wat bleek? Door de zon was het een harde koek geworden die dus heel smakelijk was. Omdat die scheepslui toch ook al wat foodie-bloed door de aderen hadden stromen 🙂 hebben ze het recept bij thuiskomt geperfectioneerd: gearomatiseerd met rozemarijn en gebakken in de oven. De farinata was geboren!!

Farinata di ceci – Farinata van kikkererwten

Wederom een eeuwenoud recept uit de regio Toscane.
Voorbereidingstijd10 uur
Bereidingstijd20 minuten
Gang: Bijgerecht, Borrelhapje, Tussendoortje
Keuken: Italiaans
Trefwoord: kikkererwten, rozemarijn
Porties: 4

Equipment

  • lage bakvorm van ca 30cm (lage pan die in oven kan mag ook)

Ingrediënten

  • 100 gr kikkererwten bloem (farina di ceci)
  • 300 ml water
  • 15 ml olijfolie
  • 25 ml olijfolie voor het invetten
  • 1 takje verse rozemarijn
  • 1/2 theelepel zout

Instructies

  • Zeef de bloem boven een kom.
  • Doe al roerend het water erbij. Als er nu schuim ontstaat, dit er afscheppen.
  • Zet afgedekt in de koeling voor minimaal 5 uur, maar nog makkelijker is de hele nacht. Roer ondertussen nog een paar keer goed door en schep het schuim eraf.
  • Verwarm de oven voor op 250-270 °C. Je kunt ook de restwarmte van een houtoven of BBQ gebruiken. Als het maar goed heet is. Gebruik de stand met onder en bovenwarmte.
  • Vet de bakvorm in met de olie. Dit mag dus best wel veel zijn
  • Roer op het laatste moment de olie, het zout en de fijngehakte rozemarijn door het beslag en schenk het beslag in de vorm. Verdeel eventueel gelijkmatig met een vork.
  • Als de oven goed heet is, zet je de bakvorm op de bodem van de oven.
  • Bak de farinata 10-15 minuten tot de bovenkant droog en goudbruin is.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.