Desembrood met verse vijgen

Pane ai fichi freschi

Ik maakte wel regelmatig desembrood met rozijnen, krenten en/of noten. Maar gezien onze grote oogst verse vijgen leek het mij leuk om eens verse vijgen door het brood te mengen. En dat is dus echt een aanrader! Het brood wordt daardoor heerlijk zoet. De combinatie met kaneel en de pistachenootjes geeft je het gevoel van een suikerbrood, maar dat zonder de suiker. Dat wil je toch? Het brood is gewoon het basis desembrood van de Pane Pugliese. Pas na het rijzen doen we alle ingrediënten erdoor. Anders wordt het een kleffe boel. Ik bak mijn brood met desem, maar je kunt het ook met gewone droge of verse gist maken.

Ik hoef wellicht niet te vertellen dat dit desembrood werkelijk zalig is met een lik gezouten roomboter. Maar ook als het brood al wat ouder is, is het heerlijk om het even te roosteren en dan met een plakje kaas erop. De combinatie zoet en zout vind ik met vijgen namelijk echt heerlijk. Laat ook vooral je eigen fantasie de vrije loop. Als je het basisrecept voor desembrood onder de knie hebt, dan kun je er gedroogde vruchten en noten aan toevoegen. Maar denk ook eens aan een hartige variant: met gedroogde tomaatjes, olijven, gedroogde kruiden, zeezout, zwarte knoflook en ga zo maar door. Daar zullen we overigens zeker nog eens een recept van posten.

Begin met het desembrood een dag van tevoren. We laten het namelijk een nachtje in de frigo rijzen. Is je desem nog niet actief genoeg? Begin dan nog een dag eerder er voed het desem een paar keer flink, zodat je er de volgende dag meteen mee aan de slag kunt. Je kunt het brood ook met gewone droge of verse gist maken. Maak dan het brood volgens je eigen recept en volg vervolgens alleen de stappen voor de vulling en het bakken.

Recept afdrukken
5 van 1 stem

Pane ai fichi freschi – (Desem)brood met verse vijgen

Gang: Bijgerecht, Ontbijt, Tussendoortje
Keuken: Italiaans
Trefwoord: desem, kaneel, pistache nootjes, rozijnen, vijgen

Equipment

  • Gietijzeren pan om in te bakken.

Ingrediënten

Gebruik als basis het recept voor de Pane Pugliese

    De vulling:

    • 6-8 rijpe verse vijgen
    • 1 handje rozijnen
    • 50 gr pistachenootjes en/ blanke amandelen
    • 1 mespunt kaneel

    Instructies

    Maak het brood volgens de instructies bij Pane Pugliese

    • Begin hiermee een dag van tevoren.
    • Vorm het deeg nog niet! Na de laatste rijs op kamertemperatuur zet je het deeg goed afgedekt met plastic en/of deksel in de frigo. Belangrijk is dat het deeg niet kan uitdrogen.
    • Haal de volgende dag het deeg 1,5 – 2 uurtjes voor het bakken uit de koeling.
    • Laat het deeg even op kamertemperatuur komen in de kom, zodat we het straks beter kunnen vormen.

    De vulling maken:

    • Schil de vijgen en snij het vruchtvlees in kleine stukjes. Doe in een kom.
    • Voeg de rozijnen en kaneel toe. Goed mengen.
    • Hak de nootjes fijn en voeg ze ook toe aan het mengsel. Weer even goed mengen.

    Het brood vullen en vormen:

    • Leg het deeg op een werkblad dat je eerst met bloem hebt bestoven.
    • Rek het deeg op tot een rechthoekige lap. De langste kant ligt voor je.
    • Verdeel de vulling gelijkmatig over de lap.
    • Rol de lap op. Dat hoeft niet te strak.
    • Snij de rol nu IN DE LENGTE door. Dus je krijgt dan twee lange stukken en je ziet de vulling dan mooi in laagjes zitten. We gaan namelijk een soort vlecht maken. Laat de twee stukken aan één kant vast zitten.
    • Draai de twee stukken om elkaar heen. Breng nu de twee uiteinden naar elkaar toe zodat je een soort knoop krijgt.
    • Leg het opgerolde deeg op een stuk bakpapier. Laat nog even rijzen.
    • Verhit de oven voor op 270 °C. Zet de gietijzeren pan er alvast in en laat mee opwarmen.
    • Laat na 45 minuten het vel bakpapier met het deeg in de hete pan zakken. Doe er twee ijsblokjes bij voor de stoomvorming en doe het deksel er weer op.
    • Verlaag de temperatuur van de oven tot 250°C. Bak 20 minuten.
    • Verwijder nu de deksel. Verlaag de temperatuur naar 230°C. Bak nog eens 20 minuten. Gaat het te hard? Dan doe je de deksel er weer op.
    • Goed laten afkoelen op een rooster voordat je het brood gaat aansnijden.
    • Ik hoef wellicht niet te vertellen dat dit dus werkelijk goddelijk is met wat gezouten roomboter.

    Auteur: danoi

    Ciao, Wij zijn Pauline en Pasqualino

    2 gedachten over “Desembrood met verse vijgen”

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

    Rating recept




    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.