Dé perfecte gnocchi

Gnocchi, oftewel aardappeldumplings zijn van veel hobbykoks het schrikbeeld. Hoe komen ze uit het water? Als luchtige gnocchi, bakstenen of kauwgomballen? Ondanks dat het recept niet moeilijk is, kan er enorm veel fout gaan. Hieronder een stap voor stap beschrijving en ook enkele tips om ze echt goed te laten lukken. Daar gaan we!

Vooraf…

Probeer eerst de gewone aardappelvariant en experimenteer dan later met andere varianten zoals met pompoen, spinazie, ricotta etc. Door andere ingrediënten verandert het vochtgehalte en dat zorgt er voor dat je moet gaan experimenteren met andere hoeveelheden bloem. Zorg dus dat je eerst de basisvariant onder de knie hebt.

Zoals je hieronder ziet gebruiken wij geen eieren. Dat is ook niet nodig en maakt de gnocchi ook alleen maar extra zwaar. Het deeg wordt namelijk veel vochtiger, waardoor je ook weer meer bloem gaat toevoegen. Geen eieren dus.

De gnocchi kun je prima invriezen. Dus heb je teveel, doe ze in diepvrieszakjes. Kook ze ingevroren dus laat ze niet eerst ontdooien.

Reken wel ruim een uurtje om de gnocchi te maken. Begin dus op tijd.

Wat heb je nodig?

Voor 4 personen hoofdgerecht of 6 personen voorgerecht gebruiken wij:

 • 1 kilo kruimige aardappels
 • 200 gr bloem type 00, of anders gewone witte patentbloem (voor patisserie)
 • snufje zout
 • vers gemalen nootmuskaat

Stap voor stap de perfecte gnocchi maken

 1. Borstel de aardappels schoon en doe ze in een grote pan met ruim water en zout. Schil ze dus NIET van tevoren. Op deze manier behouden ze meer smaak en nemen ze minder vocht op. Hoe droger de aardappels zijn, hoe beter de gnocchi komen.
 2. Kook ze goed gaar, giet ze af en laat ze even uitdampen en afkoelen.
 3. Pel de aardappels.
 4. Maak ze fijn met een vork, een stamper, een puree-pers of een passe-vite. Zolang je maar geen blender of keukenmachine gebruikt!! Daar krijg je kauwgomballen van.
 5. Ik werk het fijnste op een groot keukenblad. Dus stort de fijngestampte aardappels op je keukenblad, doe er een snuf zout bij en wat fijn geraspte nootmuskaat.
 6. Maak een kuil in het midden en doe er de bloem bij. Meng luchtig en snel. eerst gewoon met je handen al roeren mengen en daarna maak je er een bal van. Kneed het vooral niet zoals je met ander deeg zou doen. Hoe langer je het deeg bewerkt, des te compacter worden de gnocchi. Dus snel en luchtig werken.
 7. Je kunt nu meteen aan de slag, het is niet nodig het deeg te laten rusten.
 8. Doe wat bloem op je werkblad. Neem een stuk deeg en rol er een streng van. Snij deze in stukjes. Dit zijn je gnocchi. Maak ze zo klein/groot als je zelf wilt. (zie video)
 9. Rol de gnocchi over een ribbelplankje of over de achterkant van een vork (zie video). De ribbeltjes hebben wel degelijk een functie: ze zorgen er voor dat de saus er goed om blijft hangen.
 10. Gebruik tussendoor wat bloem zodat ze niet gaan plakken aan je werkblad of aan elkaar.
 11. Zet een grote pan water op met wat zout. Het is erg belangrijk om echt een grote pan met ruim water te nemen omdat ze anders kunnen gaan plakken en makkelijk stuk kunnen gaan. Heb je erg veel gnocchi om te koken, doe dit dan liever in 2 keer dan alles in 1 keer.
 12. Doe ze in het kokende water. Als ze boven komen drijven zijn ze gaar. Probeer er maar vast eentje 😉

Wat voor saus?

Gnocchi zijn heerlijk met een lichte botersaus en salie maar ook met een vleessaus met ossobuco smaken de gnocchi heerlijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.