Crostata met kastanjemeel, verse vijgen en “frangipan”

Crostata con farina di castagna, fichi freschi e mandorle

Vanaf begin/half september is het bij ons zover…. dan zijn de eerste vijgen rijp en vanaf dan gaat het ook heel hard. Elke dag een flinke bak plukken. In het begin zalig, maar later begin je je toch achter je oren te krabben wat we er allemaal mee moeten gaan doen. Heb je hetzelfde “probleem”? Dan zullen we je wat inspiratie geven. Zo hebben we de vijgen ditmaal verwerkt in een crostata met amandelen. Maar we hebben ze ook al verwerkt in een zuurdesem brood, in een crostata met amaretti en jam en als antipasti geserveerd met ricotta en prosciutto. En het einde is nog niet in zicht…

Het heerlijke van vijgen is dus juist dat ze zo veelzijdig zijn. Je kunt ze zowel hartig als zoet verwerken. en soms is juist die combinatie van zout en zoet in één gerecht ook zo zalig. Dus heb je het geluk dat je ook een vijgenboom met een flinke oogst heb, laat je dan vooral gaan met de recepten die we hier op de site hebben staan.

Ah ja, en vijgen combineren dus geweldig met de krachtige smaak van kastanjemeel. Dat hebben we door de korst verwerkt. Ik vind dat een zalige bloem om te verwerken in crostate in de herfst en winter. Het is niet altijd even makkelijk om aan kastanjebloem te komen, maar de meeste bio winkels hebben het.

Veel succes!

Crostata met kastanjemeel, verse vijgen en “frangipan”

Crostata con farina di castagna, fichi freschi e mandorle
Gang: Nagerecht, Tussendoortje
Keuken: Italiaans
Trefwoord: amandelen, vijgen

Equipment

  • rechthoekige bakvorm

Ingrediënten

Het deeg:

  • 100 gr bloem
  • 75 gr kastanjebloem
  • 60 gr suiker
  • 80 gr boter
  • 1 ei

De vulling:

  • 50 gr amandelmeel
  • 1 eiwit
  • 1/2 biologische citroen (schil!)
  • 1 eetlepel caramel of hazelnoot siroop (MONIN) of Amaretto

Topping:

  • 10 verse vijgen

Instructies

Het deeg:

  • Doe alle ingrediënten voor het deeg in een ruime kom en kneed snel tot een homogene bal.
  • Wikkel in vershoudfolie en leg een half uurtje in de koeling.

De vulling:

  • Meng de ingrediënten voor de vulling tot een homogene massa. Van de citroen gebruiken we dus alleen de schil en niet het sap.

De taart maken:

  • Verwarm de oven voor op 180 graden C.
  • Vet de vorm in en doe er wat bloem in. Schud de vorm zodat de bloem overal zit. Klop het overtollige eruit.
  • Haal het deeg uit de koeling en rol uit tussen twee stukken vershoudfolie. Dan blijft het niet aan je roller plakken. Je kunt ook telkens een klein stukje deeg pakken en dat in de vorm drukken. Het mag er wat rustiek uitzien.
  • Als de vorm bekleed is met deeg, schep je de vulling erin. verdeel gelijkmatig.
  • Snijd de vijgen in stukje en bedek de vulling met de vijgen. Ik heb de vijgen geschild, omdat wij het groene type hebben en die schil is wat dikker er stugger. de donkerpaarse vijgen hebben dat minder en daarvan kun je ook de schil prima gebruiken.
  • Bak de taart in 20-30 minuten goudbruin. Laat even afkoelen en verwijder de vorm.

Voor dit recept ben ik geïnspireerd door de vijgentaart met frangipan van domainmalpaskookt. Kijk hier voor haar versie. Ook een vijgenoverschot? Kijk dan vooral ook bij haar gerechten. inspiratie genoeg voor gerechten met verse vijgen!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.