Bladerdeegtaartjes met appel, amaretti en abrikozenjam

Pasta sfoglia con mela e amaretti

We zijn dan wel helemaal in de ban van bakken met desem en we gaan uitdagingen ook zeker niet uit de weg. Toch is er iets waar ik me voorlopig nog maar even niet aan waag: bladerdeeg zelf maken. Wellicht komt dat omdat ik vrij weinig bladerdeeg gebruik en het toch wel vrij bewerkelijk is om het zelf te maken. Dus hebben we altijd wel een pakje of rol in de diepvries liggen. Je kunt er namelijk geweldige feestelijke bladerdeegtaartjes van maken die in no-time klaar zijn. Ideaal dus als je (onverwachts) visite krijgt en toch iets meer dan een koekje uit een pak wilt aanbieden.

Deze bladerdeegtaartjes zijn gemaakt met appel, maar denk ook eens aan pruimen, peren, vijgen, perziken….oftwel: varieer met seizoensfruit dat er op dat moment lekker en goed uitziet. Omdat we de bodems niet eerst voorbakken, is het handig om toch iets op de bodem te doen dat het vocht uit het fruit absorbeert. Daar zijn die harde amaretti koekjes dus echt top voor! ik heb die altijd in huis voor dit soort bakgerechten. Om er voor te zorgen dat het fruit er niet afvalt, doe ik wat abrikozen of sinaasappeljam over de crumble. Daarover de plakjes appel en klaar! Ook leuk om eindeloos mee te variĆ«ren: hak de appels fijn, doe er wat rozijnen of noten door en leg een hoopje op het plakje bladerdeeg en vouw ze dubbel. Ideaal voor onderweg of naar het werk.

Voor het geval je nu denkt dat dit niet Italiaans is…. Ik kan je zeggen dat de regio Trentino -alto adige, dus eigenlijk Zuid Tirol, een van de grootste producenten is van de appels in Europa! Daar kun je dus volop genieten van appelstrudel, cider en andere heerlijke gerechten waarin appel de hoofdrol speelt.

Bladerdeegtaartjes met appel en amaretti

Pasta sfoglia con mela e amaretti
Gang: Nagerecht, Tussendoortje
Keuken: Italiaans
Trefwoord: aardappel, amaretti, bladerdeeg, marmelade
Porties: 10

Ingrediƫnten

  • 1 pakje bladerdeeg (10 plakjes)
  • 4 appels (afh. van de grootte meer of minder)
  • 1/2 potje abrikozenjam
  • 10 harde grote amaretti koekjes (of 20 kleintjes)
  • poedersuiker
  • 1 losgeklopt ei

Instructies

  • Verwarm de oven voor volgens de instructies op de verpakking van het bladerdeeg.
  • Laat ondertussen de plakjes bladerdeeg ontdooien op een bakplaat waar je eerst een vel bakpapier op hebt gelegd.
  • Plet de koekjes.
  • Warm de jam op, zodat deze vloeibaar wordt.
  • Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snij ze in hele dunne plakjes.
  • Verdeel de koekkruimels over de plakjes bladerdeeg. Laat de randen vrij.
  • Verdeel wat jam over de kruimels en leg er de plakjes appel dakpansgewijs op. Laat nog een klein beetje jam over om straks de appel mee te bestrijken.
  • klap nu de randjes naar binnen.
  • Bestrijk de appel met een heel dun laagje jam.
  • Bestrijk de randen met het losgeklopte ei.
  • Bak ze in ongeveer 20 minuten goudbruin.
  • Bestrooi met poedersuiker.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.