Maak nu zelf een zalige, felgroene en heerlijk geurende basilicumolie

Olio di basilico

Deze stond al heel lang op mijn lijstje, maar op de een of andere manier vergat ik het altijd weer te maken: basilicumolie! Uiteraard kennen we allemaal wel de pesto, maar ga ook eens voor de olie variant. Heerlijk puur en werkelijk zalig over de pasta, risotto, bruschetta, pizza, mozarella, ricotta en ga zo maar door. Wat een kleur en wat een geur!!

Giet de basilicumolie in een mooi flesje met een schenktuitje en zet het op tafel als je gasten krijgt. Wedden dat ze je gaan vragen om het recept? Zelf bewaar ik altijd leuke flesjes van frisdranken, sapjes of aperitief drankjes. Die hebben meestal een leuke vorm. In dit geval dus de bekende crodino flesjes. Ook leuk voor gewone olijfolie, of pikante olijfolie, of citroen olijfolie…. Hoe leuk is het als je een heel scala aan flesjes op tafel kunt zetten met heerlijk geurende oliën?

Het mooie is dus dat het geen infusie olie is, waar je wekenlang blaadjes basilicum in laat trekken, maar een snelle variant. Door de blaadjes eerst even te blancheren wordt de olie niet bitter en malen ze ook veel gemakkelijker. Door ze na het blancheren meteen in ijswater te dompelen, behouden ze hun felgroene kleur. En dat wil je! We malen alles heel erg fijn, zodat je een groene massa overhoudt. Als je deze vervolgens zeeft, dan hou je een heerlijk geurende en smaakvolle olie over. Als je meerdere flesjes maakt, bewaar je ze het beste koel en goed afgesloten.

Zalige, felgroene en heerlijk geurende basilicumolie

Een heel eenvoudig recept, maar je zult versteld staan van het resultaat! zo mooi groen, heerlijk geurende en werkelijk zalig over vrijwel alle Italiaanse gerechten. Giet het in mooie flesjes en zet ze op tafel als er gasten komen. Je gasten zullen je meteen vragen naar het recept.
Gang: Bijgerecht
Keuken: Italiaans
Trefwoord: basilicum, olijfolie
Porties: 2 kleine flesjes (200 ml)

Equipment

 • zeef
 • IJsblokjes
 • kleine keukenmachine of blender of staafmixer

Ingrediënten

 • 40 blaadjes basilicum (steeltjes mogen eraan blijven)
 • 200 ml olijfolie
 • ijsblokjes

Instructies

 • Pluk de blaadjes, de kleine steeltjes kun je er gewoon aan laten zitten. Was ze goed.
 • Breng intussen een pan met water aan de kook.
 • Als het water kookt, zet je ook een kom met koud water en daarin veel ijsblokjes klaar.
 • Dompel de blaadjes basilicum hooguit 5 seconden in het kokende water. Dus echt erin en eruit. Doe ze daarna direct in het ijswater. Het blancheren zorgt ervoor dat de olie straks niet bitter gaat smaken en dat het vermalen veel makkelijker gaat. Het ijswater is om de mooie groene kleur te behouden. Op die manier krijg je straks een prachtige groene olie.
 • Leg de blaadjes op een schone theedoek en dep ze droog.
 • Doe in een kleine keukenmachine 200 ml olijfolie. Doe daarbij de geblancheerde blaadjes basilicum. Nu goed mengen tot je vrijwel geen stukjes blaadjes meer ziet, maar alleen een groene massa. Dit duurt een paar minuten.
 • Doe in een zeef een keukendoek en zet de zeef op een kom. Giet de olie door de zeef. Je vangt nu de restjes blaadjes op in de zeef en houdt een prachtige groene olijfolie over.
 • Giet over in een mooi flesje. Ik gebruik twee kleine flesjes. De een met een schenktuitje die ik vrijwel elke dag gebruik en de andere goed afgesloten in de koeling.

Auteur: danoi

Ciao, Wij zijn Pauline en Pasqualino

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Rating recept
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.