Baccalà met tomaten-paprika sausje

Dit recept is geïnspireerd op een van de eerste recepten die we hebben gepubliceerd. Je kunt baccalà nu weer volop krijgen in Italië, dus een mooie gelegenheid om er een recept bij te bedenken. Ditmaal niet met pasta, maar als een secondo…Baccalà moet je trouwens niet verwarrend met “stokvis”. Dit is gedroogde kabeljauw, terwijl baccalà een gezouten kabeljauw is. Door het zout droogt de vis uit en is deze langer houdbaar. Dit betekent echter wel dat als je het wilt klaarmaken, dat je het moet “ontzouten”. dit kan dus wel even een paar daagjes duren. Geen last minute recept dus.

Wat heb je nodig? (voor ongeveer 4 personen als secondo)

 • 1 kg baccalà
 • paar eetlepels rijstbloem
 • arachideolie (of andere olie om in te bakken, maar liefst geen olijfolie)

Voor de saus:

 • 3 grote rode paprika`s (punt of bolle)
 • 1 rood uitje
 • 1 teentje knoflook
 • 500 gr verse kleine tomaatjes
 • 1 klein rood pepertje (pikant)
 • handje peterselie
 • peper, zout
 • paar olijven

Hoe begin je er aan?

 1. Laat de baccalà in een grote kom water weken. Ververs het water regelmatig en spoel hierbij voortdurend de vis goed af. Afhankelijk van de grootte (en met name dikte) van de vis, kan het wel 2-5 dagen duren voordat de vis enigszins is ontzout en eetbaar is.
 2. Als de baccalà is ontzout, haal je met een pincet de graten eruit en haal je het vel eraf. Hou de grote stukken heel en de kleine stukjes kan je prima gebruiken in de pasta.
 3. Haal de baccalà door de rijstbloem en klop het overtollige bloem eraf.
 4. Maak ondertussen de saus: Snij de tomaten, paprika`s en uien in stukjes.
 5. Bak eerst de knoflook en de uit in de pan en voeg daarna de paprika en de tomaten toe. Laat op een zacht vuurtje pruttelen.
 6. Voeg eventueel naar smaak in stukjes gesneden olijven toe, het rode pepertje en de peterselie.
 7. Voeg naar smaak peper, zout toe.
 8. Laat koken tot alle ingrediënten goed zacht zijn (min. 20 minuutjes). Maal ze vervolgens in een blender of keukenrobot.
 9. Zeef nu de saus, zodat je een mooie gladde saus overhoudt.
 10. Eventueel nu nog op smaak brengen.
 11. Bak de vis in een hete pan, in wat arachideolie.
 12. Doe wat saus op een bord en leg de baccalà er op.
 13. Lekker met een frisse groene of venkelsalade.

 

3 antwoorden op “Baccalà met tomaten-paprika sausje”

 1. Ik zag het vorige week in de carfour liggen. Kan het zijn dat dan al ontzout was of moet je dat ALTIJD zelf doen? Ik twijfelde van daar deze vraag.

  1. hoi, de baccala die je bij de carrefour zag liggen is wellicht nog niet ontzout. Ik heb de de baccala daar namelijk ook gehaald. Als het nog niet ontzout is, zie je echt de zoutkristallen er nog op liggen en is de vis droog en hard. Als deze wel is ontzout, is de vis vochtig en ook veel dikker (ziet er eigenlijk uit als gewone kabeljauw). Vaak noemen ze het baccala bagnata (geweekt). Bij de viskraam kan je wel vaak de geweekte versie krijgen (die is dan ook duurder en kan je direct klaarmaken), maar bij de supermarkten is het bijna altijd de gezouten versie die je vindt.

   groetjes, P&P

   1. Beetje late reactie, de vis was vochtig en zacht. Dan had ik het toch kunnen nemen, ik heb alleen op de naam baccala gelet. Ben nog niet zo thuis in de Italiaanse cuissine termen. 🙂 weer wat geleerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.