Rigatoni alla Norma: een klassieker uit Sicillië.

Rigatoni alla norma

Deze titel behoeft geen vertaling. Een echte klassieker uit Sicilië, Catania om precies te zijn. Het deel van Italië waar de aubergines echt anders smaken dan waar dan ook. Zoveel smaak!! Zoals bij veel Italiaanse klassiekers heeft de naam een historie. Hier dus ook. Maar zoals ook vaak het geval is, zijn er meerder versies en is er maar weinig gedocumenteerd over wat de echter versie zou zijn. De ene versie verklaart dat deze pasta volgens de echte regels van de kunst gemaakt zijn ( volgens “de norm”), een andere versie beweert dat de pasta is opgedragen aan een opera van de componist Bellini uit Catania. Een andere versie beweert weer dat er een vrouwelijke professor “Norma” was, aan wie deze smaakvolle pasta is opgedragen. Kiest u maar 🙂 . Waar men het wel over eens is? Het zijn altijd dezelfde ingrediënten: tomaten, aubergine, ricotta salata en basilicum.

Rigatoni alla Norma

Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Italiaans
Trefwoord: aubergine, basilicum, ricotta salata, tomaten
Porties: 4

Ingrediënten

  • 2 aubergines
  • 1 blikje gepelde tomaten of tomatenblokjes of evt. halve fles passata
  • 1 doosje kerstomaatjes
  • ricotta salata
  • verse basilicum
  • 1 teentje knoflook
  • peper, zout, olijfolie
  • olie om in te frituren neutrale olie

Instructies

  • Zoals altijd: kook de pasta pas als de saus klaar is. Zet wel vast ruim water met een flinke snuf zout op.
  • Snij de aubergine in blokjes.
  • Verhit in een lage pan een flinke laag neutrale olie. Laat goed heet worden en frituur de blokjes aubergine hierin. Laat uitlekken op keukenpapier.
  • Snij de tomaatjes doormidden. maak de knoflook schoon en snij ook doormidden.
  • Verwarm de knoflook in wat olijfolie en voeg daarna de tomaatjes toe. Laat ze even goed zacht worden.
  • Voeg nu de tomaten uit blik toe en kruid goed met peper en zout. Laat even goed pruttelen. Dit is het moment dat de pasta in de pan kan.
  • Doe de helft van de aubergine in de saus. Hou de rest apart als garnering over de pasta.
  • Gier de pasta af en doe bij de saus. Goed mengen en doorwarmen.
  • Doe de pasta op de borden en garneer met de overgebleven aubergine, geraspte ricotta salata en verse basilicum.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.