Orecchiette

Zelf pasta maken is echt niet moeilijk en wij maken het echt wel vrij vaak zelf. Natuurlijk gaat dat met een machine of keukenrobot supersnel. Sommige pasta soorten moet je echter wel met de hand doe. Fusilli, cavatelli, cortecce en orecchiette zijn van die pastasoorten. Heel leuk om te doen, maar denk eraan dat dat echt wel een werkje is. Dus maak dat niet meteen voor 20 man, maar begin met een portie voor twee personen. Even oefenen met de rolbeweging en dan heb je ook echt wel wat!! Onderaan nog een lekker recept met orecchiette met raapsteeltjes. Een echte klassieker uit de Puglia. Gaan jullie het proberen?

Wat heb je nodig?

  • De verhouding bloem : water is 2 : 1. Dus op 500 gr bloem neem je 250 ml water.
  • Dit is voldoende voor 4 personen.
  • snufje zout
  • Gebruik als bloem semola. Dit is een hele fijne harde (durum) tarwegriesmeel. Hierdoor blijft de orechiette lekker stevig na het koken.

Hoe begin je er aan?

  1. Meng de semola met het water en het zout en kneed tot een elastisch deeg.
  2. Wikkel het deeg in vershoudfolie en laat even een klein uurtje rusten in de koelkast.
  3. Snij van het deeg een stuk af en maak daar een smal rolletje van.
  4. Snij van het rolletje een klein stukje en strijk erover met een kartelmes, zodat het oprolt.
  5. Keer de orecchiette binnenstebuiten over je vinger. Het filmpje laat zien hoe het precies werkt.

Probeer de orechiette eens met raapsteeltjes. Of als je ze kunt krijgen: Cime di rapa. Heerlijk en je kunt kiezen met ansjovis of met venkelworst. Bekijk het recept hier.

2 antwoorden op “Orecchiette”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.