Zabaglione – Sabayon

Zabaglione, oftewel sabayon. Een dikke luchtige mousse op basis van eierdooiers en Marsala. Eigenlijk een van de simpelste desserts, maar je ziet het niet vaak op de menukaart staan. En daar is een reden voor….Je moet het absoluut last minute maken. Een grote hoeveelheid vooraf maken is onmogelijk. Maken en direct serveren. In een restaurant betekent dat dus ter plekke maken per bestelling. En dat kost veel tijd… Heb je geen Marsala, dan kan het ook met een lekkere fruitige witte wijn, dessert wijn of goede prosecco. Denk niet van ” ah die wijn is niet te drinken, ik doe het wel door het eten….” Dat werkt niet… 🙂 “Rubbish in, rubbish out” zullen we maar zeggen.

Wat heb je nodig? (per persoon!)

  • 1 eierdooier
  • 1/2 eetlepel suiker
  • 1 eierdopje Marsala of wijn

Hoe begin je er aan?

  1. Breng een pan water aan de kook en zorg dat je een pan of kom hebt die daar goed in past. We gaan au bain Marie werken en een kom met een ronde onderkant werkt het beste. Werk nooit direct op het vuur. Dat gaat te snel en dat stolt het ei.
  2. Scheid de eieren. We gebruiken alleen de dooier. Bewaar de eierschaal, want daar meten we de Marsala mee af.
  3. Doe in een kopje per dooier 1 eierdopje Marsala en een halve eetlepel suiker.
  4. Verwarm dit even zodat de suiker oplost. Hoeft dus zeker niet heet te worden.
  5. Doe de dooier in de kom en doe de Marsala met suiker erbij. Klop goed door met een garde.
  6. Nu komt het: zet de kom boven de pan heet water en blijf doorkloppen. Nu gaat het snel.
  7. Blijf stevig doorkloppen totdat je het mengsel voelt binden. Het is klaar als het in klodders van je garde valt. de sabayon laat ook `strepen` achter als je klopt. Stop nu. Anders krijg je een omelet.
  8. Direct serveren in hoge glazen.

Serveertips: lekker met bosbessen of ander rood fruit. Ook zalig als een saus over versgedraaid roomijs.

2 antwoorden op “Zabaglione – Sabayon”

  1. In Liguria is een restaurant wat bekend is geworden door de zabaglione . La Favoriata in Prignaldo. Heb er een foto van maar kan die hier niet plaatsen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.