Tomatensoep (…of saus)

…die je ook prima als een vegetarische saus over pasta kunt gebruiken trouwens! Heerlijk smaakvol. In de zomer gebruiken we uiteraard rijpe verse tomaten die we dan eerst even laten roosteren in de oven met wat knoflook en kruiden (recept volgt dus in de zomer), maar nu gebruiken we een combinatie van verse tomaten en biologische tomaatjes uit blik. Dat is voor de wintermaanden een prima alternatief. De soep is uiteraard niet gezoet met suiker (wat in de winkel wél het geval is), maar met balsamico azijn en een beetje gemberpoeder. Het lijkt een hele waslijst aan ingrediënten, maar de kans is groot dat je (bijna) alles al in huis hebt. Klaar? Daar gaan we!

Wat heb je nodig?

  • 500 gr verse tomaten
  • 2 blikjes tomaten van 400 gr. Ik gebruik kleine kerstomaatjes uit blik, maar gepelde kan ook als die niet kunt krijgen. Uiteraard gaan we voor biologisch 😉
  • 2 wortels
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 grote rode ui
  • 2 zongedroogde tomaatjes uit een potje
  • 1 eetlepel geconcentreerde tomatenpuree
  • 2 laurierblaadjes
  • gedroogde oregano
  • takje zachte rozemarijn (dus niet met houten stengels eraan)
  • scheutje balsamico azijn
  • snufje gemberpoeder
  • 1 groentebouillon blokje
  • vers gemalen peper
  • water
  • olijfolie
  • basilicum

Hoe begin je er aan?

  1. Schil de groenten en snij in stukken.
  2. Was de tomaatjes en snij ze in 4 stukken. Snij ook de zongedroogde tomaatjes in stukjes
  3. Doe olijfolie in een grote pan en doe de knoflook en de ui er in.
  4. Even laten aanbakken en doe de wortel, zongedroogde tomaatjes, de oregano en de rozemarijn erbij.
  5. Doe een eetlepel tomatenpuree erbij en even goed laten aanbakken.
  6. Blus met een flinke scheut balsamico azijn.
  7. Doe nu de tomaten erbij en het laurierblaadje.
  8. Voeg de tomaten uit blik toe en een ruim blikje water.
  9. Voeg het bouillonblokje toe.
  10. Nu komt het geheim van een goede tomaten saus/ soep: Langzaam laten koken. Ik laat het zeker 2-2 uurtjes zachtjes pruttelen, zodat alle smaken goed vermengen.
  11. Haal nu eerst de laurierblaadjes er uit!!! Pureer dan pas met een staafmixer of blender. Als je soep maakt, kan je eventueel nog wat water toevoegen. Wil je saus maken, dan kan je het dik laten.
  12. Voor een fluweelzacht soepje gaan we het nu zeven. Als je het als saus gebruikt, dan is het niet nodig. (foto 2)
  13. Druk de soep door de zeef en hetgeen achter blijft in de zeef gooien we natuurlijk niet weg! Dat vriezen we in om later weer een smakelijk sausje voor de pasta van te maken. (foto 3 en 4)
  14. Op smaak brengen met peper en een klein beetje gember poeder en garneren met verse basilicum en vers gemaakte croutons.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.