Tempura van groente

Er blijft altijd wel eens wortel over, of een stuk bloemkool, of een halve courgette…niet weggooien! Ik kan me ook voorstellen dat je niet alles door de soep wilt draaien. Dus maak er eens een tempura van! Erg lekker als lunch, maar ook als bijgerecht of als een snack. Je kunt het met heel veel verschillende soorten groente maken. Wij hebben een stronk broccoli gebruikt, wat overgebleven wortels en een stuk courgette. Het voordeel is ook dat je de groente niet hoeft voor te koken en dat het beslag maar uit 2 ingrediënten bestaat. Makkelijker wordt het niet… Lekker met een wasabimayonaise!

Wat heb je nodig?

  • restjes groente (wortel, courgette, broccoli, bloemkool, koolraap, aubergine, asperges etc.)
  • rijstbloem
  • koud bruiswater (“spa rood”)
  • ijsblokjes
  • neutrale olie die goed tegen verhitting kan (bv arachide)

Sausje:

  • mayonaise
  • wasabi (uit tube), of mierikswortel
  • fijngehakte peterselie
  • heel fijn gesnipperd sjalotje

Hoe begin je er aan?

  1. Zorg er voor dat het water heel koud is en dat je het nog kouder maakt met ijsblokjes.
  2. Snij de groente in stukken/repen. Niet te fijn.
  3. Maak het beslag met de rijstbloem en het ijswater. De verhouding is 1:1. Dus 500 gr bloem met 500 ml water.
  4. Doe een flinke laag olie in een wok en laat deze echt heel heet worden. Er moet genoeg olie in zitten, omdat we in feite gaan frituren.
  5. Meng de groente door het beslag.
  6. Frituur ze nu net zo lang totdat het deeg luchtig begint te worden en iets bruin begint te kleuren.
  7. Laat even uitlekken op een stuk keukenpapier.
  8. Meng alle ingrediënten voor de saus en serveer bij de tempura.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.