Tajine van gehaktballetjes

Een tajine is in feite nets anders dan een aardewerken stoofpot met een hoge deksel, die in de traditionele Marokkaanse keuken veel wordt gebruikt. Een pot dus om een lekkere stoofschotel in te maken. Wij hebben in dit geval eentje gemaakt met alleen vlees, maar je kunt er ook complete gerechten in bereiden, met aardappels, groente of couscous erbij. Er worden bij de tajine vaak hele specifieke ingrediënten gebruikt, zoals ingelegde citroenen, ras el hanout, komijn, saffraan, gember, koriander. Wij hebben hierbij couscous gemaakt, maar met een stuk plat brood is het ook heerlijk.

Heb je geen tajine, dan kan je het eventueel ook in een gietijzeren stoofpan maken. Bereid het gehakt ruim van tevoren voor, zodat het met de kruiden en de ui op smaak kan komen.

Wat heb je nodig? (voor ongeveer 3-4 personen)

  • 500 gr gehakt
  • 1 rode ui
  • handvol peterselie en/ of koriander
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • 1 theelepel ras el hanout
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 1 theelepel gemalen korianderzaad
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 kg rijpe tomaten
  • peper, zout, olijfolie
  • water

Hoe begin je er aan?

  1. Snipper de ui heel fijn;
  2. Meng het gehakt met de ui , zout en peper en zet even een uurtje afgedekt in de koelkast;
  3. Draai er balletjes van;
  4. Ontvel de tomaten, verwijder de pitten en snij in grove stukken;
  5. Pel en snij de knoflook fijn;
  6. Bak de gehaktballen in een pan eerst goed aan. Als je een gietijzeren tajine hebt, kan je dit ook in de tajine doen;
  7. Doe een scheutje olie in de tajine en voeg de knoflook en de droge, gemalen kruiden toe (dus niet de peterselie/ koriander);
  8. Laat nu de tomaten even goed meebakken;
  9. Voeg de balletjes toe;
  10. Doe de deksel op de pot en laat nu op een zacht vuurtje een uurtje stoven, zodat alle smaken goed in het vlees trekken;
  11. Serveren met fijngehakte koriander of peterselie.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.