Spinaziesoep

Makkelijker kunnen we niet maken…. Een spinazie soep waar eigenlijk niet veel meer ingaat dan…spinazie! Geen room dus, only the pure stuff.

Erg lekker met zelfgemaakte kaasstengels of croutons. Deze staan ook in het recept beschreven. 

Wat heb je nodig? (voor ca 2 personen)

  • ongeveer 500 gr. verse bladspinazie
  • 1 rode ui
  • half teentje knoflook
  • verse nootmuskaat
  • 0,5 liter groentebouillon
  • peper, zout
  • parmezaanse kaas
  • olijfolie
  • geraspte schil van citroen (gebruik dus onbespoten / bio citroenen !!)

Hoe ga je te werk?

  1. De spinazie wassen (als dat nog nodig is)
  2. Uitje pellen en kleinsnijden. De knoflook pellen en pletten.
  3. In een grote pan de olijfolie doen en de knoflook en het uitje toevoegen.  Op zacht vuurtje laten warm worden. Ik haal zelf de knoflook er weer uit voordat is de spinazie erin doe, maar je kan de knoflook er ook in laten en later ook meemixen.
  4. Doe de spinazie in de pan, maar laat een handvol blaadjes achter. Voeg de bouillon toe. Zodra de boel geslonken is, laat je het nog een paar minuutjes goed doorwarmen. Dan is het eigenlijk al klaar.
  5. Met de staafmixer of keukenmachine goed fijnmaken.
  6. Voeg wat citroenrasp toe en breng verder op smaak met vers gemalen peper en nootmuskaat.
  7. Doe de spinazieblaadjes die je achter hebt gehouden erbij. Die slinken vanzelf en ze geven je toch nog iets ‘te kauwen’. Serveren met lekker veel geraspte parmezaanse kaas en nog wat extra nootmuskaat.

Wil je de soep iets “vullender” en dikker, kook dan voordat je de spinazie toevoegt een grote aardappel mee. Nadat je de ui en knoflook hebt gebakken doe je de in blokjes gesneden aardappel erbij, samen met de bouillon. Als de aardappels bijna gaar zijn, doe je de spinazie erbij.

Lekker voor erbij…

Wil je er nog iets “te knabbelen” bij serveren, dan volgen hier nog enkele suggesties:

  • Grissini (dunne broodstengels), omwikkeld met Parmaham.
  • Zelfgemaakte croutons: snij de korsten van een (oude) boterham en snij deze in kleine blokjes. De broodblokjes in wat olijfolie bakken in een pan. Doe er een beetje grof zeezout over.
  • Zelfgemaakte sesam-kaasstengels: smeer een plakje (nog bevroren) diepvriesbladerdeeg in met wat eigeel. Strooi er parmezaanse kaas en sesamzaadjes over. Snij in dunne reepjes, leg ze op een bakplaat en bak ze in de oven op 200° tot ze beginnen te kleuren.
  • Gegratineerd toastje: rooster stukjes stokbrood of ciabatta even kort in de oven. geraspte kaas erover en terug in de oven tot de kaas is gesmolten en begint te kleuren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.