Sesam crackers…met nog meer zaden en pitten

Zelf crackers maken! Ik ben helemaal om! Superlekker en ook nog eens heel gezond. Vol met zaden en pitten en geen vet of bloem toegevoegd. Krijg je bezoek en wil je je eens flink ‘uitpakken’ bij het aperitiefje? ….wijntje, kaasje, zelfgemaakte crackers…wedden dat je te weinig hebt gemaakt? Begin er wel op tijd mee, want de crackers moeten lang “drogen” in de oven. Lekker met de avocado-salsa of pesto.

Wat heb je nodig? (voor ongeveer 1 bakplaat)

  • 50 gr. zonnebloempitten
  • 50 gr. pompoenpitten
  • 70 gr. sesamzaad
  • 50 gr. lijnzaad
  • 50 gr. meel van kikkererwten (speltmeel, havermoutmeel o.i.d. kan ook)
  • 175 ml. water
  • zeezout

Je kunt variëren met het soort zaden en pitten, maar het is belangrijk dat je de lijnzaad in het recept houdt. Dit zorgt namelijk voor de binding. (we gebruiken verder geen eieren of vetstoffen)

Hoe begin je er aan?

  1. Verwarm de oven op 160°
  2. Doe alle ingredienten in een kom en meng goed. De zeezout is lekker als je “hartige crackers wilt. Wil je ze “neutraal”, laat dan het zout achterwege. (afbeelding 1)
  3. Laat nu even een kwartiertje staan, zodat de lijnzaad met het vocht kan binden.
  4. Als het een dikke massa is geworden, leg je een vel bakpapier op een bakplaat en spreid je de massa voorzichtig uit. Doe dit heel zorgvuldig: zo dun mogelijk, maar zorg ervoor dat er gaten ontstaan. Met de achterkant van een lepel gaat dit vrij goed. (afbeelding 2 en 3)
  5. Nu kan het in de oven. Het is belangrijk dat de crackers goed droog zijn. Daarom kan je beter de oven op een lage temperatuur zetten en de crakers langer bakken, dan een hoge temperatuur.
  6. Na 20-25 minuten is het tijd om de crackers te snijden en om te draaien. Ze zijn nu nog niet helemaal droog, maar je kunt ze nu wel goed snijden. Ik doe dat met een pizzawieltje. Je kunt ze eerst snijden en dan keren, of eerst de plak keren en dan snijden. (afbeelding 4) De baktijd hangt ook een beetje af van je oven.
  7. Nu weer voor 20-25 minuutjes in de oven. nu wel even opletten dat ze niet te donker worden…dan zou al de moeite voor niets zijn…;)
  8. Goed af laten koelen. (afbeelding 5)
  9. Bewaren in een luchtdichte doos. Omdat de crackers droog zijn en geen vocht meer bevatten, zijn ze redelijk lang houdbaar. Maar dit zal wellicht toch niet nodig zijn 😉

 

2 gedachten over “Sesam crackers…met nog meer zaden en pitten”

  1. Zo lekker ? met plakjes banaan ? en kaneelpoeder. Met jam ga ik ze echt niet proberen, ik heb nu al moeite om er van af te blijven.

  2. Hallo Pauline
    Vanmiddag je crackers gemaakt. Heel goed recept,Lekker en niet moeilijk.
    Ikheb de link doorgestuurd naar Remko en Harriet, Harriet is nl. vegetarisch en vindt dit soort recepten altijd leuk.
    Bedankt in ieder geval .
    Groetjes Phia.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.