Seizoenstaartje van aardbeien

Een luchtige cake van biscuitdeeg, zonder boter dus. De vulling bestaat uit aardbeien met een beetje room. Afgewerkt met slagroom en aardbeien. Daarover gaat bij het serveren nog een aardbeien coulis erover. Je kunt dus wel zeggen dat het een aardbeientaart is. Het leuke is dat zo`n taart eigenlijk heel simpel is en dat het er wel al vrij snel heel imposant uitziet. Omdat mijn biscuitdeeg niet zo mooi uit de vorm is gekomen (iets met ongeduldig en te weinig tijd en zo), heb ik hem maar “rustiek” afgewerkt. Ga je voor perfectie, dan kan je hem helemaal gladstrijken. Eigenlijk is het een echt seizoenstaartje. aardbeienseizoen voorbij? Ga dan voor perziken of bramen of vijgen.

Wat heb je nodig?

Voor de biscuit:

  • 160 gr zelfrijzende bloem
  • 180 gr fijne witte suiker
  • 40 gr maizena
  • 5 bio eieren
  • zakje vanillesuiker
  • bakvorm van 20-24 cm

voor de vulling:

  • 1/4 bakje aardbeien
  • 1 dl slagroom

voor de aardbeien coulis:

  • 1/4 bakje aardbeien
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 eetlepel water
  • 1 theelepel maizena

voor de afwerking:

  • 1/4 l slagroom
  • 1 eetlepel fijne suiker (of poedersuiker)
  • 1/2bakje aardbeien
  • handje bosbessen

 Hoe begin je er aan?

de biscuit:

  1. Zet de oven op 180°. Vet de bakvorm in.
  2. Klop de eieren met de suiker luchtig. Dit duurt ongeveer 10 minuten. De hoeveelheid moet echt wel ver(drie)dubbeld zijn.
  3. Zeef boven het mengsel de bloem en maizena en roer het er vlug, maar voorzichtig door.
  4. Doe eventueel aan de zijkanten een staande rand van bakpapier, die je er 10 cm aan de bovenkant uit laat steken. Zeker als je vorm niet hoog is, heb je anders kans dat het er overheen gaat lopen. Doe het beslag in de vorm.
  5. Laat ongeveer 30 minuten bakken. De bovenkant moet lichtbruin zijn. Controleer even met een satéprikker of de binnenkant gaar is (die moet er droog uitkomen).
  6. Laat even afkoelen en haal dan de vorm er af.
  7. Laat volledig afkoelen voordat je de taart gaat snijden.

de vulling:

  1. Was de aardbeien en snij ze in kleine stukjes.
  2. Klop de room (niet volledig) stijf.
  3. Doe de room bij de aardbeien. Doe er niet teveel room bij. De hoeveelheid hangt een beetje af van de grootte van je taart, het aantal lagen en je smaak.

Het vullen en afwerken van de taart:

  1. Als de taart afgekoeld is, snij je hem doormidden. Je kunt eventueel 2 etages maken, maar 1 kan ook.
  2. Als de bovenkant wat ongelijk is (zoals bij mij) dan keer je de taart om: de bovenkant wordt de onderkant en de onderkant leg je bovenop. Dan is ie perfect glad van boven.
  3. Doe het aardbeienmengsel tussen de taart en zet de andere laag er weer op.
  4. Klop de slagroom voor het afwerken van de taart goed stijf.
  5. Vul de gaten aan de zijkant eerst een beetje op (soort dicht plamuren zeg maar).
  6. Smeer nu de zijkanten in met de room. Dat gaat het beste met een spatel. Wil je de taart glad afwerken, dan kan je het beste een groot mes gebruiken (pannenkoekenspatel) om de randen glad te strijken.
  7. Werk de taart af met de aardbeien (ik heb ze in 4-en gesneden) en met de bosbessen.

de aardbeien coulis:

  1. Was de aardbeien en doe ze met de suiker en water in een klein pannetje.
  2. Laat de aardbeien fijnkoken.
  3. Pureer met een staafmixer.
  4. Voeg eventueel nog 1 theelepel maizena toe.

Doe de aardbeien coulis vlak voor het serveren over de taart.

2 gedachten over “Seizoenstaartje van aardbeien”

    1. Was zeker een topper! De volgende keer maak ik er een met dezelfde basis, maar dan wordt het een tiramisu taart. Dat zal ook lekker zijn. 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.