Salade van bonen, rode ui en croutons met knoflook

Een beetje beu om altijd maar bonen gewoon te koken en te serveren met aardappels en vlees? Eet ze dan eens als salade. Deze salade heb ik nu gemaakt met snijbonen, maar je kunt er ook gewonen sperzie/ prinsessenbonen voor gebruiken. Of zelfs een combinatie van bonen. Het lekkerste is om deze salade lauwwarm te eten. Bijvoorbeeld als lunch, of bij de BBQ of als bijgerecht. Van oud brood maken we er wat croutons voor als garnering. Goedkoop en heel lekker!

Wat heb je nodig?

De hoeveelheden hangen af van hoe je de salade gaat eten. Als lunch kan je deze hoeveelheden voor 2 personen aanhouden. Als bijgerecht is het voldoende voor 4 personen.

  • 600 gr snijbonen of sperzie/prinsessenbonen;
  • 1-3 grote rode uien;
  • 1-2 sneetjes oud brood;
  • Olijfolie;
  • Balsamico azijn;
  • 2 teentjes knoflook;
  • Rode pikante peper.

Hoe begin je er aan?

  1. Was de bonen en maak ze schoon. Sperziebonen kan je heel laten. Snijbonen heb ik in de lengte in dunne repen gesneden.
  2. Kook de bonen gaar. Ze mogen nog wel wat ‘beet’ hebben, maar ook niet te rauw zijn.
  3. Doe ondertussen een flinke scheut olijfolie in een steelpannetje. Pel en plet de knoflook en doe ze in de olie. Laat dit op een heel zacht vuurtje warm worden. Zodra het begint te borrelen, direct van het vuur halen, anders wordt de knoflook bitter. Laat de knoflook nog even in de olie intrekken. Hier gaan we later de croutons in bakken.
  4. Terwijl de bonen koken kunnen we ook de ui bakken: Pel de ui en snij in ringen. Bak de ui in wat olijfolie. Blussen met een flinke scheut balsamico azijn. Zet het vuur zachter en laat nog even zachtjes stoven.
  5. Snij of scheur het brood in blokjes. Doe de knoflookolie in een pan en bak hierin de croutons knapperig. Hou nog wat knoflookolie apart voor de bonen later.
  6. Giet de bonen af en spoel ze af onder heel koud water. Dan blijven ze mooi groen.
  7. Meng nu alles in een grote schaal: doe de bonen er eerst in en meng de bonen met een scheutje van de knoflookolie, peper en zout. Doe dan de gebakken uien en croutons erover.
  8. Garneren met wat rode pikante peper.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.