Porchetta

Een fantastisch gerecht waarmee je indruk kunt maken op je gasten! Het ziet er ingewikkeld uit (euh..ja letterlijk dan), maar het maken valt allemaal erg mee. We hebben hier een mager varkensgebraad gemaakt, met een lichte vulling van verse kruiden. De rollade is gebakken in een houtoven, maar een gewone oven kan natuurlijk ook. Laat de rollade niet te lang bakken, want varkensvlees heeft de neiging om snel uit te drogen.

Wat heb je nodig?

  • Een mooi stuk varkensgebraad, opengesneden (Lonza in Italiaans). Vraag aan je slager hoeveel je moet hebben voor het aantal personen dat je het wilt maken. Wij hebben hier een stuk van ongeveer 2 kilo gebruikt voor 15 personen.

Voor de vulling:

  • verse kruiden, ongeveer een handvol van elk: zachte rozemarijn, tijm, peterselie (+ steeltjes), salie
  • verse zwarte peper en een theelepel venkelzaadjes
  • 1 uitje
  • knoflook
  • spekreepjes
  • snee stevig witbrood
  • olijfolie

Voor de saus:

  • sjalotje
  • witte wijn
  • beetje bouillon (mag van een blokje)
  • peper, zout
  • klontje boter

Verder nodig:

  • een grote pan om de rollade aan te bakken
  • lange ovenschaal
  • vlees thermometer
  • slagers touw

Hoe begin je eraan?

  1. Verwarm de oven voor op 200°
  2. Begin met het maken van de vulling: Hak alle ingrediënten klein (behalve de spekreepjes) en bak ze aan in een pan. Breng op smaak met peper. Pas op met zout, aangezien de spek al zout is.
  3. Leg het vlees op een plank, met de vetzijde aan de buitenkant. Dat zorgt later voor een bruin korstje. Klop het vlees wat platter met een vleeshamer of platte zijde van het mes.
  4. Strooi eerst wat stukjes rozemarijn, de fijngemalen (met de vijzel) venkelzaadjes en vers gemalen peper over het vlees.
  5. Verdeel nu de vulling over het vlees.
  6. Rol het vlees op en bind het dicht met touw.
  7. Strooi nog wat verse peper over het vlees en wat stukjes rozemarijn en salie.
  8. Bak de rollade eerst goed aan in een grote pan, zodat er een korstje op komt. Doe de pan met de aanbaksels nog niet weg! Daar wordt later de saus van gemaakt.
  9. Leg het vlees in een ovenschaal. Wij hebben het vlees vervolgens in de houtoven gezet, maar je kan het uiteraard ook in een gewone oven zetten.
  10. Doe na een half uurtje een flinke scheut wijn bij de rollade. Dit zorgt ervoor dat het vlees sappig blijft.
  11. De duur van het bakken hangt uiteraard af van de grootte van de rollade. Gebruik een vlees thermometer om na te gaan of het vlees gaar is. Varkensvlees moet gaar zijn, maar niet té. Maximaal 75° van binnen.
  12. Haal het vlees uit de ovenschaal en laat even rusten. Maak intussen de saus.
  13. Saus: Snipper het sjalotje en bak het aan in de pan met de aanbaksels van de rollade. Blus met wat witte wijn. Op smaak brengen met peper, zout en bouillon. Doe een klontje boter bij de saus en laat het even inkoken tot je de gewenste dikte hebt.
  14. Snij het vlees in plakken van ongeveer 1 cm dik en serveer met de saus.

Lekker met de gegrilde radicchio en de venkelsalade (maar dit keer zonder ansjovis). Wij hebben het vlees ook geserveerd met “roasted potatoes” uit de oven.

Buon Natale!

2 antwoorden op “Porchetta”

  1. Dit was echt fantastisch!! Op de gasbbq klaargemaakt. Vlees was super mals en wat een lekkere smaken. Venkelzaadjes geven er een frisse toets aan. Voor herhaling vatbaar!

    1. Hoi Wendy,
      Inderdaad, op de BBQ is het ook een goed idee. Heerlijk hè om zelf je rollade klaar te maken. Je kunt het precies zo maken als je zelf wilt. Fijn om te horen dat het zo goed gelukt is!

      groetjes, Pauline & Pasqualino

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.