Rode kool…met appel

Ik vond vroeger die rode kool uit een potje zo lekker, want die was zo lekker zoet. Geen wonder, dat blijkt dus vol te zitten met suiker! Als je dus de “verborgen” suikers een beetje wil beperken, dan is zelf maken uiteraard het beste. Hier hebben we rode kool “geslowcooked”. Dus lekker langzaam laten stoven voor een paar uurtjes. Heerlijk met stoofvlees , de gevulde rollade of gehaktballetjes. 

Wat heb je nodig? (voor flinke volle pan)

  • 1 (kleine) rode kool
  • 1 ui
  • kruidnagels
  • 1 grote appel
  • 2 laurierblaadjes
  • 0,5 bouillonblokje
  • flesje bessensap (zwarte, blauwe of rode bessen), liefst bio en ongezoet
  • rode wijn of frambozen azijn
  • vers gemalen peper
  • snufje zout
  • 1 theelepel speculaas/koekkruiden

Hoe begin je er aan?

  1. Snij de rode kool klein. Dit gaat het beste in de keukenmachine met de “schaafopening” (dus niet de rasp-opening). Nu heb je een gigantische hoeveelheid kool, en hopelijk niet zoals bij mij verspreid door de hele keuken. Je hebt straks dus een grote pan nodig.
  2. Pel de ui en laat deze heel. Steek er een aantal kruidnagels in, zodat je het er straks makkelijk in één keer uit kunt halen.
  3. Schil de appel en snij deze in stukjes.
  4. Doe olijfolie in een grote pan en doe de rode kool erbij.
  5. Overgiet met een flinke scheut azijn. Dit is belangrijk, want de azijn zorgt ervoor dat de kool lekker zacht wordt.
  6. Doe de sap erbij.
  7. Leg de ui met de kruidnagels en de laurierblaadjes erbij.
  8. Doe het bouillonblokje en de koekkruiden erbij.
  9. Als het kookt, heel laag zetten (in de oven op 150° kan ook) en laat het ongeveer 2 uurtjes stoven.
  10. Een half uurtje voor het einde de appel erbij doen. Roer af en toe om en zorg ervoor dat er een bodempje vocht in de pan blijft. Dus indien nodig wat water toevoegen.
  11. Haal de ui en de laurierblaadjes er weer uit.
  12. Eventueel nog op smaak brengen met zout en peper.

Kan goed ingevroren worden.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.