Ragù: een echte klassieker (bolognese saus)

Deze saus mag natuurlijk niet ontbreken in het rijtje van recepten. Een goed gevulde vleessaus die als basis voor vele (pasta) recepten kan dienen. Ook hier geldt weer: geduld is een schone zaak. Laat de saus zeker 2-3 uur op een laag vuurtje pruttelen (wij zetten die altijd in de oven). Op deze manier vermengen de smaken zich tot één geheel. Wil je er lasagna van maken, kijk dan ook eens hier.  De klassieke ragù kan je ook maken met stoofvlees of een combinatie van gehakt en stoofvlees. Allemaal heerlijk!

Wat heb je nodig? (deze saus is voldoende voor 4 personen)

  • 500 gr gehakt (mag alleen rund, maar de combinatie kalfs-/varkensgehakt gebruiken wij vaak)
  • 2-3 blikken tomatenblokjes of gepelde tomaten. In de zomer kan je combinatie van verse tomaten en passata (gezeefde tomaten) gebruiken.
  • 1 wortel
  • 1 kleine rode ui
  • 1 teentje knoflook
  • paar blaadjes verse salie en oregano
  • scheutje witte wijn
  • bouillonblokje
  • zout, vers gemalen peper

Hoe begin je eraan?

  1. Snij de ui, wortel en knoflook klein.
  2. Doe wat olijfolie in een pan en bak het gehakt bruin. Ik doe dat meestal in een aparte pan. Bak niet teveel gehakt in één keer, want dan wordt het niet goed bruin. Ik doe het meestal in 2 of 3 keer.
  3. Doe de ui, knoflook, salie, oregano en wortel in een andere (gietijzeren) pan en laat zachtjes stoven. Doe de gebakken gehakt erbij en roer de aanbaksels los met een scheutje wijn. Doe dit ook in de pan met de groente.
  4. Voeg de tomaten toe en het bouillonblokje.
  5. Voeg eventueel wat water toe.
  6. Als de saus weer kookt, zet die dan in een oven van 150°C en laat 2-3 uur pruttelen. Af en toe doorroeren en indien nodig af en toe wat water toevoegen.
  7. Op smaak brengen met zout en peper.

vlees_lasagnaDit is een prima basissaus voor lasagna of pasta. Maak wat meer, dan kan je de saus in porties invriezen.

 

 

 

Tips: Wil je nu gaan voor de variant met stoofvlees, vervang dan het gehakt door stoofvlees of ossobucco, dat is nog lekkerder. Braad het vlees eerst goed aan zodat het bruin is. Je volgt dezelfde stappen als hierboven.

2 gedachten over “Ragù: een echte klassieker (bolognese saus)”

    1. Dag Guus,
      Dat klinkt erg leuk. Uiteraard zijn wij geinteresseerd. Kan je ons wat meer info sturen via email?
      groeten, P&P

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.