Wat te doen met restjes groente? – Quinoa salade

Ik hoef het bijna niet meer te vertellen, maar restjes van groente, vlees of kip: NIET weggooien. Ook kleine restjes niet. De volgende dag kan je er een perfecte salade of een lekker bijgerecht van maken. Kijk hier maar eens voor lekkere maaltijdsalades  of risotto die je prima met allerlei restjes kunt maken. Deze salade (of bijgerecht) is warm en gemaakt van restjes bonen, een stukje courgette, wat tomaatjes en aangevuld met quinoa. Kan dus ook met andere groente gemaakt worden. 

Wat heb je nodig? (per persoon)

  • Quinoa (reken voor een salade op ongeveer 75 gr pp). Je kunt ook rijst of farro gebruiken.
  • 1/4 bouillon blokje
  • paar tomaatjes, die zorgen voor een soort sausje
  • restjes van groente, (bv: gekookte boontjes, stukje courgette, wortel, paprika, doperwtjes, mais, spruitjes etc.)
  • chilivlokken

Hoe begin je er aan?

  1. Check even op de verpakking van quinoa wat de kooktijd is. In mijn geval was dat 10 minuten, dat wil zeggen dat ik de groente die rauw waren (courgette) er meteen vanaf het begin bij heb gedaan. Als je groente hebt met een langere kooktijd, dan zal je die eerste even moeten blancheren. De boontjes waren bij mij al gekookt, dus die heb ik er pas aan het einde aan toegevoegd.
  2. Doe in een wok de quinoa met de juiste hoeveelheid water en het stukje bouillonblokje.
  3. Doe de rauwe groente (met een kooktijd van ongeveer 10 minuten) er ook al bij (zie opmerking hierboven).
  4. Laat nu even 5 minuten goed koken en blijf regelmatig roeren.
  5. Doe de tomaatjes erbij en de gekookte groente.
  6. Laat nog even doorkoken tot de quinoa ook gaar is. Laat de quinoa “droogkoken”, dus niet afgieten.
  7. Op smaak brengen met wat chili en/ of vers gemalen peper.

Heb je nog een restje kip, vis of vlees over? dan kan dat er ook prima bij.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.