Pomodori pelati

Dit jaar hebben we het dan eindelijk aangedurfd: tomaten inmaken. Elk jaar hadden we het plan, maar elk jaar kwam het er ook maar niet van. Dit jaar 2 kisten (30 kilo) tomaten gekocht en aan de slag gegaan. We hebben er niet zomaar passata van gemaakt, maar het zijn rauwe ontvelde en ontpitte tomaten. Met daartussen wat basilicum. The real stuff dus. Het voordeel is dat je de tomaten echt op allerlei manieren kunt gebruiken: Op de pizza, in de saus, salade, stoofschotels etc. De tomaten zijn aan het einde van het zomerseizoen zo ongelofelijk zoet, dat proef je gewoon. En daar kunnen we dus nu de hele winter van genieten.

Je hebt er wel het een en ander voor nodig. Uiteraard tomaten, maar ook lege weckpotten en andere potten met een brede hals. Je kunt dus nu al vast potten gaan sparen voor volgend jaar 😉 Let op, bij weckpotten met een rubberen ring: de ring kan je maar 1 keer gebruiken, dus die moet je elk jaar opnieuw kopen.  De deksels kopen wij ook elk jaar opnieuw. Verder heb je een hele grote pot/ pan nodig om de potten te steriliseren.

Wat heb je nodig?

  • lege potten met brede hals
  • grote kookpot/pan voor de potten te steriliseren
  • grote kookpot/pan voor de tomaten
  • schone thee/keukendoeken
  • tomaten (langwerpige)
  • basilicum

Hoe begin je er aan?

  • Zorg dat je de 2 grote pannen klaar hebt staan met kokend water.
  • We beginnen met de tomaten. Maak een kruisje aan de bovenkant en dompel ze 30 seconden in kokend water.
  • Laat ze afkoelen en ontvel ze.
  • Snij ze in vieren en haal de pitjes er uit.
  • Ondertussen kun je ook vast de potten steriliseren.
  • Haal bij de weckpotten de rubberen ring eraf. die kook je niet mee.
  • Wikkel ze in een theedoek en lat ze een klein half uurtje koken.
  • Laat ze even afkoelen.
  • Vul nu de potten: leg de tomaten in de pot en druk elke keer een beetje aan met een pollepel, zodat er niet teveel lucht tussen zit.
  • Doe af en toe wat blaadjes basilicum er tussen.
  • Blijf stapelen en aandrukken tot een paar cm onder de rand.
  • Sluit de pot en wikkel deze weer in een theedoek en laat nu weer een half uur koken.
  • Laat ze nog even afkoelen in de pan voordat je ze er uit haalt.
  • Potten met draaideksel kun je op z’n kop laten afkoelen.

Ook leuk als cadeautje 😉

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.