Polpette con carciofi (gehaktballetjes met artisjokken)

Zolang we nog verse artisjokken kunnen krijgen, gaan we gewoon door!  Ditmaal in een soort stoofpotje met gehaktballetjes van kalfsgehakt, wortels, verse artisjokken dus en een klein scheutje room. Een heerlijk zacht en smaakvol recept dat gemakkelijk te maken is maar een verrassend lekkere smaak heeft. Eventueel kun je hier pasta, rijst of aardappelen uit de oven bij maken. Wij hebben het gegeten als “secondo”, met gewoon alleen een frisse salade.

Wat heb je nodig?

Voor de balletjes:

  • 250 gr kalfsgehakt
  • 250 gr varkensgehakt
  • 1 ei
  • geraspte parmezaanse kaas
  • fijngehakt teentje knoflook
  • 1 klein zeer fijn gehakt sjalotje
  • fijngehakte peterselie
  • peper, zout

Voor de saus:

  • 2 wortels
  • 4 artisjokken (liefst type romana, die met een steeltje)
  • 1 rode ui
  • 1 teentje knoflook
  • fijngehakte (platte) peterselie
  • scheutje room of creme fraîche (geschikt om mee te koken)
  • citroensap

Hoe begin je er aan?

 

  1. Meng alle ingrediënten voor de gehaktballetjes in een grote kom.
  2. Maak er balletjes van (met natte handen).
  3. Braad de balletjes rondom bruin in wat bakboter of olijfolie. Ze hoeven nog niet volledig gaar te zijn, wel bruin.
  4. Maak de artiskjokken schoon.
  5. Snij de ui en knoflook fijn.
  6. Maak de wortels schoon en snij ze in grove plakjes.
  7. Haal de balletjes uit de pan en bak nu in dezelfde pan (laat het vet dus zitten), de ui en knoflook.
  8. Voeg de artisjokken en de wortel toe en laat even zacht stoven.
  9. Voeg de gehaktballetjes toe en laat ze mee stoven.
  10. Voeg eventueel een klein beetje vocht en/of citroensap toe.
  11. voeg tegen het einde, als de artiskjokken gaar zijn een klein scheutje room toe en strooi de fijngehakte peterselie erover.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.