Plaattaart met ricotta, peer, noten en kastanjehoning

Zin in iets zoet-achtigs, maar niet té zoet? Zin om iets te bakken, maar zonder al teveel werk? Zin in iets aparts, maar zonder al teveel ingrediënten? Dan hebben we hier de perfecte match voor je. Een indrukwekkende plaattaart van filo deeg, met ricotta, peer, walnoten. Achteraf gaat er een lekkere “dressing” over van kastanjehoning, rozemarijn en geconfijte sinaasappel. Dat is eigenlijk het enige ‘bitter-zoete’ dat is toegevoegd.

Wat heb je nodig? (voor een plaattaartje voor 4 personen)

  • 1 pak vers filodeeg of anders bladerdeeg (liefst vers uit de koeling bv van ‘Tante Fanny’).
  • 1 grote peer of 2 kleine
  • 1 bakje ricotta (250 gr)
  • 10 walnoten, gehakt
  • beetje olie om deeg meet bestrijken (zonnebloem, arachide- of notenolie)

voor de dressing:

  • paar eetlepels kastanjehoning (wij hebben die van amesi gebruikt)
  • 1 eetlepel geconfijte sinaasappelschil. Je kunt eventueel ook vers geraspte sinaaspappelschil gebruiken.
  • paar zachte naaldjes rozemarijn.

Hoe begin je er aan?

Even vooraf: Neem een lage ovenschaal of bakblik. Je kunt de taart zo groot maken als je zelf wilt. Hier heb ik hem voor 4 personen gemaakt, maar voor meer personen vermenigvuldig je gewoon de hoeveelheden.

Filodeeg is zeer fijn deeg en droogt snel uit. Eenmaal uitgedroogd breekt het snel en is het lastig te verwerken. Laat het dus zo lang mogelijk in de verpakking of afgedekt in de koeling en bereid eerst alles voor en pak op het laatste moment het deeg. Als je diepvries deeg gebruikt, moet het deeg volledig ontdooid zijn. Het deeg kan je dan, om dezelfde reden, het beste in de koelkast laten ontdooien en daar laten tot gebruik.

  1. Verwarm de oven voor. Check de temperatuur op de verpakking van je deeg.
  2. Was de peer en snij in dunnen schijfjes. De schil laten we zitten.
  3. Roer de ricotta los. We voegen verder niets toe.
  4. Pak een ovenschaal of lage bakvorm en leg er een stuk vetvrij bakpapier in. Zorg dat het bakpapier ruim over de rand heen komt, daar kan je de taart straks makkelijk mee uit de vorm tillen.
  5. Leg één vel deeg in de vorm. Bestrijk dit met een klein beetje olie en leg hierover een ander vel deeg. Als olie zou ik een neutrale olie gebruiken, of anders een walnotenolie. Ga zo door, totdat de vorm overal ongeveer 4-5 lagen deeg heeft. Als de lappen deeg kleiner zijn dan je vorm, zorg dan dat ze elkaar ruim overlappen.
  6. Verdeel een laagje ricotta over het deeg. De bodem hoeft niet volledig bedekt te zijn.
  7. Leg de peer er dakpansgewijs op.
  8. Verkruimel er nog wat ricotta over en bestrooi met de fijngehakte walnoten.
  9. Rol nu de zijkanten van het deeg iets naar binnen, zodat je een soort opstaand randje krijgt.
  10. Laat in de oven bakken totdat de randen van het deeg bruin zijn. Dit is ongeveer 15-20 minuutjes.
  11. Maak nu de dressing: doe een paar eetlepels honing in een pannetje en doe daar de fijngesneden geconfijte sinaasappelschil en fijngehakte rozemarijn bij. Laat even opwarmen en goed vloeibaar worden.
  12. Doe een beetje van de warme honing over de plaattaart en serveer direct. De taart is het lekkerste als je hem dezelfde dag nog opeet.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.