De pizza-trilogie deel 3: HET BAKKEN

OK, we hebben nu het deeg gemaakt, de saus gemaakt en het beleg voorbereid. We kunnen nu eindelijk gaan bakken! Tja, ook hier valt best wel wat over te zeggen. De ene oven is absoluut de andere oven niet…Traditioneel worden de pizza`s in een houtoven gebakken, maar ik kan me voorstellen dat je die niet thuis hebt staan, dus geven we ook wat tips voor het bakken in een gewone oven.

Bakken in een houtoven:

Wij bakken de pizza in een houtoven. Het voordeel hiervan is dat het snel gaat, de bodem goed krokant wordt, zonder dat de bovenkant uitdroogt en uiteraard geeft de houtoven die typische smaak aan de pizza. Er zijn mooie mobiele ovens te koop (en te huur! bij bv www.pizzajolly.nl) Het model dat wij hebben is de kleinste en daar gaat 1 pizza in.

Het hout stook je een beetje aan de zijkant en zodra de oven heet genoeg is, ongeveer 325 °C, dan kan de pizza erin. De oven haalt gemakkelijk een temperatuur van 400 °C, maar dan moet je erg oppassen dat je pizza niet verbrandt. Het lastigste is nog het op de spatel krijgen van de pizza en de pizza ronddraaien in de oven (anders wordt ie aan één kant zwart). Om ervoor te zorgen dat je pizza goed op de spatel krijgt, moet je veel bloem gebruiken op je werkblad, zodat het deeg niet gaat plakken. Gebruik ook niet teveel saus en natte ingrediënten, want dat zorgt er allemaal voor dat de bodem te nat wordt. Een kwestie van oefenen, net als met pannenkoeken bakken, zeg maar.

Je pizza is in een paar minuten klaar, dus er even bijblijven!

Bakken in een gewone oven:

Toevallig geen houtoven in de buurt? Geen probleem, dan hebben we altijd nog de gewone conventionele oven. Het nadeel is uiteraard dat de oven lang niet zo heet wordt, waardoor het wat langer duurt. De bodem wordt dan ook niet zo knapperig en de kans dat je ingrediënten uitdrogen is wat groter. Nog een reden om de ingrediënten die je op wilt leggen goed voorbereidt en daar waar nodig voorbakt. Een uitvoerige uitleg hierover vind je hier.

Er zijn voor een gewone oven, en zelfs voor de BBQ ook speciale stenen te koop, waarop je de pizza kunt bakken. Die geven niet die speciale smaak als bij een houtoven, maar het voordeel is dat de steen heel heet kan worden en de bodem dus beter gebakken wordt. De oven moet hoe dan ook op de hoogste stand. De meeste ovens halen niet meer dan 250°C. De pizza kan je het beste direct op een bakplaat maken, of in een speciale ronde , lage vorm. De baktijd hangt van de oven af en van je beleg, maar het duurt vaak wel 20 minuten.

Hieronder zie je het verschil tussen een pizza uit de gewone oven (rechts) en uit de houtoven (links). Je merkt het met name aan de bodem.

Succes ermee en we hopen je hiermee wat meer handvatten te hebben gegeven voor het maken van de perfecte pizza! Buon appetito!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.