De pizza-trilogie deel 2: DE SAUS

Geef het deeg dus voldoende tijd om te rijzen. Intussen kan je dan mooi de saus maken voor de pizza en de rest van de ingrediënten klaarmaken. Wij hebben twee manieren om saus te maken: een saus die we koken van verse tomaten en passata, de zogenaamde traditionele rode saus, zeg maar (marinara). We maken ook regelmatig een saus die meer lijkt op een soort marinade van verse tomaten. Deze laatste saus is niet echt een rode saus, maar bestaat uit een mengsel van stukje verse tomaat met olijfolie en basilicum. Het is de moeite om ze allebei eens uit te proberen dus. 

Voor de traditionele rode saus:

Wat heb je nodig? (voor een flinke pan)

  • 1 fles biologische passata
  • 500 gr. verse cherry tomaatjes (of gewone grote tomaten)
  • klein rood uitje
  • teentje knoflook
  • klein stukje chilipeper (optioneel)
  • oregano (klein beetje)
  • verse basilicum
  • vers gemalen peper
  • zout

Hoe ga je te werk?

  1. Snij de tomaatjes klein. Gebruik je grote tomaten, dan moet je ze eerst even ontvellen (maak met een mes een kruisje in de bovenkant en dompel ze een aantal seconden in kokend water. Ontvel ze en haal de pitten eruit)
  2. Snij het uitje en de knoflook heel erg fijn.
  3. Doe een scheutje olijfolie in een (hoge) pan en fruit de ui en knoflook hierin aan. niet bruin laten worden.
  4. Voeg de tomaatjes toe en de passata.
  5. Voeg nu naar smaak de kruiden, peper en zout toe. Dit kan wat gedroogde oregano zijn, verse basilicum, tijm etc. Niet teveel, want de saus mag niet overheersen op de pizza qua smaak.
  6. Even een uurtje zachtjes laten doorkoken, zodat alles lekker zacht wordt.

Voor de tomaten marinade: (afbeeldingen volgen later)

Dit is een lekkere frisse marinade voor over je pizza, die met name in de zomer erg lekker is. Gebruik hiervoor goede, rijpe, maar harde tomaten. (Verwar rijp bij tomaten nooit met zacht! ) Daar hangt de kwaliteit van de saus erg vanaf. In de winter kan je dus beter de rode saus (van hierboven) maken. Je verdeelt een beetje van de marinade over de bodem en daarna beleg je de pizza als gewoonlijk. Het wordt dus een soort pizza “bianca”, met verse tomaat.

Wat heb je nodig?

  • 1,5 kg grote rijpe, maar harde tomaten (langwerpige)
  • teentje knoflook (gepeld en geplet)
  • 1 dl olijfolie
  • tijm, oregano (liefst vers)
  • peper, zout
  • verse basilicum

Hoe ga je te werk?

  1. We maken eigenlijk eerst een soort kruidenolie: Doe de olijfolie in een pannetje en voeg de gepelde en geplette knoflook toe.
  2. Voeg de rest van de kruiden toe (behalve de basilicum) en laat even warm worden (niet bakken of frituren!). Als je de olie begint te koken, zet je het vuur uit. Laat alle smaken goed in de olie trekken.
  3. Ontvel en ontpit de tomaten: maak een kruisje in de bovenkant van de tomaten en dompel ze even onder in kokend water. Ontvel en ontpit ze. Vang het sap op (niet weggooien dus.
  4. Snij de tomaten in langwerpige stukjes. Doe de kruiden olie erbij en eventueel een scheutje van het opgevangen tomatensap.
  5. Voeg verse basilicum toe en kruid eventueel nog een beetje bij met vers gemalen peper en zout.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.