Pesto van boerenkool en pistachenootjes

Koud buiten? Dan denken we meteen aan boerenkool. Maar ondanks dat het nog koud is buiten, is het toch al Maart …. en dan begin ik toch al een beetje aan de Lente en “zonnige” gerechten te denken. Dus boerenkool: JA, maar stamppot: NEE… We gaan er iets anders mee doen. We maken er een pesto van.  “Winter meets summer” zeg maar…Daarnaast is het een perfect gerecht voor vegetariërs. De pesto is gemaakt met pisatchenootjes en parmezaanse kaas. De pistachenootjes geven een heerlijke zoete smaak en dat past perfect bij de bittere smaak van de boerenkool. Bovendien geeft het een prachtige groene kleur.

Bij de Colruyt  heb ik een doosje gepelde pistachenootjes gevonden. Ideaal!! Het notenassortiment is er heel groot en goed geprijsd. Ik heb ook even getwijfeld over cashewnootjes. Dat kan ook prima.  Je kunt ook een combinatie van nootjes gebruiken. Ik heb er zelf nog wat walnoten door gedaan. Laat je eigen creativiteit en smaak gelden! De boerenkool die ik daar vond is ook super. De stelen en nerven zitten er nog aan en dat geeft heeft veel smaak. Laat ze er dus tijdens het stomen nog aan zitten en haal ze er pas af als je de boerenkool gestoomd hebt.

Zullen we er aan beginnen? Aan het einde van het recept vind je nog wat suggesties wat je ermee kunt doen.

Wat heb je nodig? (4 personen)

  • doosje gepelde pistachenootjes (cashewnootjes kan ook). Je hebt ongeveer een half doosje nodig (100 gr)
  • handje walnoten (optioneel) (50 gr)
  • zak boerenkool
  • 2 teentjes knoflook
  • olijfolie (ongeveer 0,5 dl)
  • stukje grana pardano parmezaanse kaas (2 blokjes van ongeveer 3 x 3 cm)
  • chilipeper (pikant)
  • vers gemalen peper

Hoe begin je er aan?

  1. Was de boerenkool goed. Laat de stelen er nog even aan zitten.
  2. Doe de boerenkool in een stoompan. Ik gebruik een pastapan, met daar onderin een laagje water.
  3. Stoom de boerenkool 10 minuutjes. Gooi het kookvocht niet weg! Daar kunnen we later de pesto smeuiiger mee maken.
  4. Snij de binnenste grote nerven eruit. Laat even afkoelen.
  5. Doe een flinke scheut olijfolie in een steelpannetje en doe er twee teentjes knoflook bij en wat pikante chilipeper. Heel zachtjes warm laten worden (niet koken, dan wordt de knoflook bitter). Zet het vuur uit en laat nog even staan.
  6. Doe in een keukenmachine een handje walnoten en een handje pistachenootjes.
  7. Doe er een blokje kaas bij (naar smaak meer/minder toevoegen).
  8. Goed malen en in een apart bakje doen.
  9. Vermaal nu in de keukenmachine de boerenkool.
  10. Haal de knoflook uit de olie en voeg een scheut olijfolie bij de boerenkool. Goed mengen.
  11. Voeg eventueel nog wat kookvocht toe als het te droog is.
  12. Doe de boerenkool in een aparte schaal en meng het kaas-notenmengsel erdoor.
  13. Breng op smaak met vers gemalen peper.

Opmerking: Je kunt dus naar smaak meer noten, meer kaas, meer olijfolie etc. toevoegen. Probeer dus zelf uit wat je het lekkerst vindt!

Serveer suggesties:

  • Leg wat stukjes ciabatta onder de gril. Doe er wat pesto op en eventueel een plakje mozzarella. Zet nog heel even onder de gril.
  • Tussen een tosti/ Croque Monsieur, met wat mozzarella en tomaat.
  • Lekker met spaghetti uiteraard!!
  • Doe eens een flinke eetlepel pesto op de minestronesoep als een heerlijke smaakmaker!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.