Spaghetti met “venusschelpen”, oftewel: spaghetti alle vongole

Spaghetti alle vongole verace

Een toppertje! Pasta met heerlijke venusschelpen, oftewel vongole “Verace”! Heel eenvoudig om zelf te maken, omdat je maar heel weinig ingrediënten nodig hebt en het vrij snel klaar is. Een soort à la minute gerecht dus. Je kan het zowel met zwarte pasta maken als met gewone. It`s up to you. Een van de favorieten hier in huis…

Neem wel even de tijd om de vongole goed schoon te maken. Liefst 2-3 uur van te voren. Waarom? Omdat de schelpen behoorlijk wat zand bevatten. Met alleen weken in water of spoelen krijg je het zand niet weg en dat proef je uiteraard. Kijk even naar het filmpje om te zien hoe wij te werk gaan…

Het lastigste van dit gerecht is eigenlijk nog de timing. De pasta mag uiteraard niet te gaar zijn. Die moet al dente blijven. Zet de timer dus altijd een minuutje korter dan de kooktijd op de verpakking. Begin ook niet te snel met het koken van de pasta. Het water moet wel altijd al tegen de kook aan zijn, zodat je de pasta er op elk moment in kunt doen en niet eerst hoeft te wachten tot het water gaat koken. Normaal gesproken is het altijd zo: de saus wacht op de pasta en niet andersom! Echter, de vongole mogen ook niet te lang koken, want dan worden ze taai. Vol de stap voor stap beschrijving en dan moet het lukken.

Genoeg gezegd, gewoon beginnen!

Spaghetti alle vongole

Een heerlijk eenvoudig gerecht dat bij elke visliefhebber hoge punten scoort. Neem wel even de tijd om de schelpen goed schoon te maken. Ze bevatten veel zand en dat wil je niet op je bord of tussen je tanden hebben...
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Italiaans
Trefwoord: peterselie, vongole
Porties: 4

Ingrediënten

  • 1 kilo vongole "verace"
  • 1 teentje knoflook
  • 1/2 wit uitje
  • 1/2 chilipepertje (hoeveelheid afhankelijk van de pikantheid van de peper)
  • 1 bosje peterselie
  • scheutje witte wijn
  • vers gemalen peper, zou, olijfolie

Instructies

Het schoonmaken van de vongole:

  • Laat de vongole voorzichtig een voor een "vallen" in een lage bak. Je zult zien dat er al meteen wat zand uitvalt en je kunt de slechte vongole al meteen eruit halen (die kapot of open zijn).
  • Doe ze in een grote kom met koud water waar je zout aan toevoegt. Ze komen nu weer tot leven waardoor er ook weer zand uitvalt. Laat ze minstens twee uur weken.
  • Spoel ze nu goed door onder stromend koud water.
  • Laat ze weer een voor een vallen in de lage bak. Ook nu valt er weer veel zand uit...
  • Breng nu alvast een hoge pan met ruim water aan de kook voor de spaghetti.
  • Doe de vongole in een andere hoge pan en breng ze aan de kook. Je voegt geen water of kruiden toe. Gewoon alleen de vongole. Er ontstaat nu kookvocht onderin de pan. Je kookt ze net zolang tot ze open beginnen te staan. Ze hoeven niet gaar gekookt te worden, dus de kooktijd is vrij kort.
  • Als de schelpen open beginnen te staan, giet je ze af door een vergiet met een doek erin. Zet er een bak onder en vang het kookvocht op!!! Je zult zien hoeveel zand er nog in de doek achterblijft. Het kookvocht is nu prachtig zonder zand. Dit gaan we gebruiken voor de saus.

De bereiding:

  • Terwijl de vongole koken kun je vast de look, peterselie, uitje en chilipeper heel fijn hakken.
  • Doe de fijngehakte groenten/kruiden in een ruime pan waar je een flinke scheut olijfolie warm hebt gemaakt. Zet op een laag vuurtje, anders verbrandt de knoflook.
  • Als het water kookt doe je zout in het water en doe je spaghetti erin. Zet de timer 1 minuut minder dan op de verpakking om er zeker van te zijn dat de pasta straks al dente is.
  • Als de pasta bijna klaar is, doe je de vongole bij de olie met kruiden/groenten. Verwijder de lege en dichte schelpen.
  • Voeg een flinke scheut kookvocht toe.
  • Voeg een scheut witte wijn toe.
  • Laat even goed warm worden. Als de pasta klaar is, schep je de pasta uit het kookwater bij de vongole.
  • Goed husselen en afwerken met een scheut olijfolie en nog wat fijngehakte peterselie.

2 antwoorden op “Spaghetti met “venusschelpen”, oftewel: spaghetti alle vongole”

    1. Super! Laat ons maar weten of het gelukt is (waar ik eigenlijk niet aan twijfel), wat je er van vond en uiteraard: welke wijn je erbij hebt gedronken. Salute!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.