Zelf pasta maken

Zelf pasta maken is niet moeilijk en je hebt er maar heel weinig ingrediënten voor nodig. Het is alleen een kwestie van oefenen, maar je geduld wordt beloond! De smaak is niet te vergelijken met droge pasta. Wij gebruiken vaak een hele fijne griesmeel als basis (“Semolina”) In Italiaanse speciaalzaken kan je die ongetwijfeld kopen. Anders kan je ook gewonen bloem gebruiken. De pasta wordt dan wel wat zachter en de kooktijd is dan ook maar heel kort. Gebruikelijk wordt er per 100 gr. bloem 1 ei gebruikt. Voor de ravioli hebben we minder eieren gebruikt omdat het anders een “te zwaar” deeg zou worden. Om het goed kneedbaar te maken kan een scheutje olie en water helpen.

Wat heb je nodig? (voor 4 personen)

 • 500 gr harde tarwebloem of “semolina” (= zeer fijne griesmeel)
 • 5 eieren
 • eventueel een klein scheutje olie

Hoe begin je er aan?

 1. Doe de bloem op het aanrecht en maak een kuil.
 2. Breek de eieren in een kom en roer ze los. Doe het mengsel in de kuil.
 3. Voeg eventueel een heel klein scheutje olie toe.
 4. Meng van buiten naar binnen met een spatel.
 5. Nu goed kneden tot je een massieve gladde bal hebt.
 6. Wikkel de bal in plastic folie en laat een half uurtje rusten in de koelkast.
 7. Verdeel het deeg in stukken en haal het door de pastamachine. Je zult zien dat de eerste ronde niet goed lukt (deeg scheurt), maar door het deeg telkens weer dubbel te vouwen en weer opnieuw door de machine te halen, zal het een gladde lap worden. Gebruik eerst de meest grove stand en werk naar een steeds kleinere stand. Als je de gewenste dikte hebt, kun je eventueel de vorm erop zetten om tagliatelle of tagliolini, of spaghetti te maken (slierten). Geen pastamachine, gebruik dan een deegroller. Zo deden ze het vroeger ook. Het vergt alleen wat meer spierballen.
 8. Als de pasta klaar is, kan je die direct koken, of eerst drogen. Bestrooi de pasta en/ of je werkblad met bloem om plakken te voorkomen.

Ideetjes: Gebruik de verse pastabladen voor lasagna of voor ravioli.

Omdat deze “eierpasta” van zichzelf al wat zwaarder is dan gewonen droge pasta en trouwens ook veel smaakvoller, zou ik de saus heel licht houden. dus geen zware vleessaus, maar een lichte tomatensaus bijvoorbeeld.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.