Pasta all`uovo – Pasta met ei (basisrecept)

Zelf pasta maken is niet moeilijk en je hebt er maar heel weinig ingrediĆ«nten voor nodig. Het is alleen een kwestie van oefenen, maar je geduld wordt beloond! De smaak is niet te vergelijken met droge pasta. Wij gebruiken vaak een hele fijne griesmeel als basis (“Semolina”) In Italiaanse speciaalzaken kan je die ongetwijfeld kopen. Anders kan je ook gewone bloem, of liever nog bloem type 00 gebruiken. De pasta wordt dan wel wat zachter en de kooktijd is dan ook maar heel kort.

Gebruikelijk wordt er per 100 gr. bloem 1 ei gebruikt. Je kunt eventueel ook iets minder eieren gebruiken. Voor de ravioli hebben we minder eieren gebruikt omdat het anders een “te zwaar” deeg zou worden. Om het goed kneedbaar te maken kan een scheutje olie en water helpen, maar dat in principe niet nodig. 

Wat heb je nodig? (voor 4 personen)

  • 250 gr harde tarwebloem of “semolina” (= zeer fijne griesmeel).
  • 250 gr tarwebloem tipo 00
  • 4-5 eieren
  • eventueel een klein scheutje olijfolie
  • snufje zout

Hoe begin je er aan?

  1. Doe de bloem op het aanrecht en maak een kuil.
  2. Breek de eieren in een kom en roer ze los. Doe het mengsel in de kuil.
  3. Voeg eventueel een heel klein scheutje olie en het zout toe.
  4. Roer met je vingers door de ei en neem daarbij telkens wat van de bloem mee. Doe dit totdat alle ei is opgenomen door de bloem.
  5. Nu goed kneden tot je een massieve gladde bal hebt.
  6. Wikkel de bal in plastic folie en laat een half uurtje rusten in de koelkast.
  7. Verdeel het deeg in stukken en haal het door de pastamachine. Je zult zien dat de eerste ronde niet goed lukt (deeg scheurt), maar door het deeg telkens weer dubbel te vouwen en weer opnieuw door de machine te halen, zal het een gladde lap worden. Gebruik eerst de meest grove stand en werk naar een steeds kleinere stand. Als je de gewenste dikte hebt, kun je eventueel de vorm erop zetten om tagliatelle of tagliolini, of spaghetti te maken (slierten). Geen pastamachine, gebruik dan een deegroller. Zo deden ze het vroeger ook. Het vergt alleen wat meer spierballen.
  8. Als de pasta klaar is, kan je die direct koken, of eerst drogen.Ā Bestrooi de pasta en/ of je werkblad met bloem om plakken te voorkomen.

Goed om te weten…en andere tips

Gebruik de verse pastabladen voor lasagne of voor ravioli.

Omdat deze “eierpasta” van zichzelf al wat zwaarder is dan gewonen droge pasta en trouwens ook veel smaakvoller, zou ik de saus heel licht houden. Dus geen zware vleessaus, maar een lichte tomatensaus bijvoorbeeld.

Als je toch bezig bent, maak dan meteen wat meer en vries het in. Maak er dan wel van tagliatelle o.i.d. van en rol je losjes op in hoopjes. Laat ze heel even drogen op een theedoek en vries ze in. Als je de pasta wilt gebruiken kan je deze rechtstreeks uit de diepvries in het kokende water doen.

Zelf gebruiken we een handmatige pastamachine of een opzetstuk voor een keukenmachine. Dat laatste is echt ideaal en gaat supersnel. Heb je geen pastamachine? Dan kan het ook met de deegroller. Het kost uiteraard wel wat meer moeite. Rol niet teveel deeg tegelijk uit, anders wordt het te zwaar. Probeer het deeg zo dun mogelijk uit te rollen. Rol de lap dan op en snij er rolletjes van zoals bij een pannenkoek. Je kunt zelf bepalen of je ze breed (papardelle) of smal (tagliatelle) wilt.

Kook pasta altijd met veel zout in het water! Na het koken bewaar je altijd wat kookvocht zodat de pasta niet gaat plakken en om de saus eventueel wat te verdunnen. Omdat de pasta altijd door de saus gaat, is het toevoegen van olie na het afgieten niet echt nodig. En nooit afspoelen met water!

7 antwoorden op “Pasta all`uovo – Pasta met ei (basisrecept)”

  1. Tip: bij gebruik van semolina is het goed om te weten dat er 2 soorten zijn. ik ga altijd voor de rimacinata (dubbel gemalen) variant, dit geeft een gladder deeg dan standaard semolina, wat grover aanvoelt en soms je pasta kapot snijdt door de grovere korrel.

    Er is trouwens ook volkoren semolina, 60% volkoren en 40% standaard geeft een lekkere pasta. Wel wat meer vocht nodig uiteraard.

    1. Dag Patrick,
      Dank voor je reactie. Inderdaad, wij gebruiken ook altijd de semola rimacinata a pietra. Extra fijn dus. Pasta met pure semolina is sowieso vast stugger en lastiger te bewerken (om die reden doe ik er ook vaak een beetje 00 door). Maar pasta van semola is wel erg lekker en ook wat voedzamer. De tip van de volkoren semolina ga ik zeker eens gebruiken. klinkt goed. Zo gaan we ook aan de slag met spelt en maisbloem. kijken wat dat voor resultaat geeft.
      Hou ons maar op de hoogte als je nog een leuke tip hebt.
      groetjes, P&P

      1. Hebben jullie nog met de spelt en maisbloem geƫxperimenteerd? Een goed idee.

        Laatst volkoren tarwe bijgemengd bij gebrek aan meel, dat was minder succes. De harde delen uit de tarwe maakt de pasta snel kapot.

        1. Dag Patrick,
          Experimenteren met andere soorten bloem staat nog op ons lijstje. het probleem is alleen dat de juiste soorten bloem niet altijd makkelijk te krijgen zijn hier. bv semolina integrale rimacinata kan ik nog niet vinden. Ook Kamut is lastig te vinden. Dat is namelijk ook een hele lekkere voor pasta. Maar…. wordt vervolgd, want we gaan er zeker mee aan de slag.
          Deel vooral je ervaringen, die zijn heel zinvol!
          Grazie mille,
          Pauline & Pasqualino

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.