Pasta all`Amatriciana

Bucatini all` Amatriciana is een symbool voor de traditionele Italiaanse keuken. Inmiddels wereldberoemd, helaas vanwege trieste omstandigheden (aardbevingen). Het is een pasta die heel eenvoudig klaar te maken is en waar je maar een paar ingrediënten voor nodig hebt. Er is overigens wel wat te zeggen over deze ingrediënten. In de traditionele recepten gebruikt men “guanciale”, wat gepekeld en gerookte varkenswang is. Dit is lastig te verkrijgen en daarom kan je ook gerust pancetta gebruiken (gerookt buikspek). Als het gaat om de pasta, dan schrijft het originele recept “bucatini” voor. Dit is een dikke spaghetti, die hol is. Vrij lastig te eten, omdat tijdens het draaien rond je vork, de saus alle kanten opspat. Niet eten met je nieuwe witte bloesje dus… Een simpel, heerlijk en eerlijk gerechtje, dat bij ons vaak op het menu staat.
Wat heb je nodig? (voor 4 personen)

  • 400 gr pasta (bucatini of spaghetti)
  • 500 gr verse tomaten
  • 150 pancetta (liefst van een blok)
  • 1/2 rood chilipepertje (niet al te pikant, anders minder gebruiken)
  • 1 teentje knoflook
  • olijfolie, peper
  • Basilicum
  • Pecorino kaas

Hoe begin je er aan?

  1. Ontvel de tomaten. Doe dit door en een kruisje in te zetten met een mes en dompel ze 30 seconden in kokend water. Laat even afkoelen en pel ze.
  2. Verwijder de pitjes. Die maken een saus vaak zuur en die gebruiken we dus niet. Snij het vruchtvlees van de tomaten in stukjes.
  3. Pel de knoflook en snij doormidden.
  4. Snij het stukje rode peper in ringetjes.
  5. Snij de vetranden van pancetta en snij het vlees in reepjes.
  6. Zet het water op voor de pasta. Zodra het kookt kan je de pasta erin doen, want de rest van de saus duurt niet lang meer.
  7. Doe een scheutje olijfolie in een pan en doe de knoflook en chilipeper erbij.
  8. Doe de tomatenblokje erbij en laat goed doorkoken, zodat de tomaten uiteen vallen.
  9. Bak in een ander pannetje de pancetta even aan. Laat uitlekken op wat keukenpapier.
  10. Doe nu de pancetta bij de tomaten.
  11. Eventueel op smaak brengen met wat peper (zout is vanwege de pancetta vaak niet nodig)
  12. Giet de pasta af en doe die bij de saus. Goed doorroeren en opwarmen.
  13. Opdienen met een blaadje basilicum en vers geraspte pecorino Romano.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.