Klassieke minestrone

Een lekkere goed gevulde soep voor als het buiten koud is. Vol met groente. In veel recepten wordt minestrone gemaakt met pasta erin. Dat kan uiteraard, maar in de originele Italiaanse recepten wordt er eigenlijk altijd met bonen gewerkt. Ik heb hier een mix van witte en Borlotti bonen (bruine) gebruikt. Zoveel groente heb je vast nog nooit in één keer op je bord gehad. Liever vegetarisch? Laat dan de pancetta achterwege en serveer het dan met geraspte parmezaanse kaas en een eetlepel pesto.

Wat heb je nodig? (voor een flinke pan)

  • 4 grote winterwortels
  • 2 rode uien
  • 4 stengels bleekseldeij
  • paar takjes peterselie
  • 1 teentje knoflook
  • 2 blikken tomatenblokjes
  • 2 grote blikken witte bonen
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 pakje spekblokjes (ik gebruik altijd een blok pancetta, waar ik zelf reepjes vanaf snij)
  • 2 courgettes
  • gedroogde of verse tijm
  • paar blaadjes verse salie
  • vers gemalen peper
  • flinke snuf paprikapoeder

Hoe begin je er aan?

  1. Snij de wortel, ui, bleekselderij, knoflook en peterselie in stukjes.
  2. Doe olijfolie in een grote pan en doe de ui en knoflook erbij. laat even bakken en doe de salie, tijm en paprikapoeder erbij.
  3. Doe de wortel, bleekselderij en tomatenblokjes met het vocht erbij. Voeg water toe tot alles onder staat. Doe de laurier erbij.
  4. Snij ondertussen het spek en bak het even kort uit (niet té) in een andere pan. Voeg de spek bij de soep. Voeg vers gemalen peper toe. Ik doe er geen zout of bouillonblokje bij, aangezien het spek nog vrij veel zout gaat afgeven aan de soep. Eventueel kan je altijd later nog bijkruiden.
  5. Laat de soep ongeveer 45 zachtjes koken.
  6. Snij de courgette in stukjes en voeg deze na een half uurtje koken toe.
  7. Laat de bonen uitlekken en voeg deze aan de soep toe.
  8. Nog even goed doorwarmen en klaar!

De soep is nog lekkerder als je deze wat langer op voorhand maakt (bv s’ochtends of zelfs de dag ervoor). Dan zijn de smaken nog beter met elkaar vermengd.

Je kunt ook gedroogde witte of borlotti bonen gebruiken. Deze zal je eerst een nachtje moeten laten weken in water en ook de kooktijd zal langer zijn. Je kunt ze dan al vanaf het begin met de tomaten aan de soep toevoegen. Uiteraard veel lekkerder, maar om het mezelf makkelijk te maken heb ik nu bonen uit blik genomen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.