Linzenstoofschotel uit de Piemonte

Is het een soep of een stoofschotel? Het zal er ergens tussenin zitten. Is het volgens een traditioneel Piemontees recept? Weet ik ook niet. Wij wonen er, dus kan ik het best een ‘stoofschotel uit de Piemonte’ noemen. Wat is het dan wel? Het is een lekkere en makkelijke variatie als je een stevige winterse maaltijd wilt serveren en niet altijd wilt terugvallen op de “snert” (erwtensoep). Hier gemaakt met Italiaanse worstjes. En ja hoor, het is best oké als je er een HEMA rookworst in doet. 

Wat heb je nodig? (4 personen)

  • 400 gr. linzen (kleur mag je zelf kiezen)
  • 6 Italiaanse worstjes
  • 1 prei
  • 1 ui
  • 4 kleine wortels
  • 2 stengels bleekselderij
  • handje Italiaanse peterselie (platte)
  • 1 blikje tomatenblokjes of gepelde tomaten
  • bouillon
  • 1 laurierblaadje
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 mespuntje pikante chili vlokken/poeder

Hoe begin je er aan?DSC_0489 (1)

  1. Let eerst even op of je de linzen moet laten weken of niet. Zo niet, dan kan je direct aan de slag.
  2. Maak de groenten schoon en snij in stukjes.
  3. Fruit de ui in de pan in wat olijfolie en voeg de paprikapoeder en de chilipoeder toe.
  4. Voeg de wortel en de bleekselderij toe en laat even meebakken.
  5. Voeg de linzen, het laurierblaadje en de tomatenstukjes met vocht toe.
  6. Voeg de prei en de peterselie toe en voeg zoveel bouillon toe zodat alles onder staat.DSC_0491 (1)
  7. In een andere pan de worstjes bruin bakken. Voeg ze dan bij de linzen en laat ze mee koken.
  8. En nu laten pruttelen voor een uurtje of 2. Af en toe doorroeren en zorgen dat er voldoende vocht bij zit.
  9. Je kan er nu voor kiezen om de worstjes er even uit te halen en de linzen te pureren (haal dan wel ook het laurierblaadje er uit!), maar ik heb dat dus niet gedaan. Juist die “bite” is erg lekker bij de linzen.

 

2 gedachten over “Linzenstoofschotel uit de Piemonte”

  1. Dit recept heb ik afgelopen weekend gemaakt. Ik had nog nooit linzen gegeten! Was echt smullen. Vooral lekker omdat de linzen heel blijven.

  2. Ik moet heel eerlijk zeggen dat dit recept voor mij ook de eerste keer was. Inderdaad, het lekkere is, dat het tussen een soep en een stoofschotel in zit. Je hebt nog iets “te kauwen”. We zullen binnenkort nog eens wat recepten uitproberen met linzen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.