Linzensalade met gegrilde courgette – (lenticchie)

Linzen zijn heel goed te gebruiken als basis voor een (vegetarische) salade. Je kookt ze en dan kan je er later zelf aan toevoegen wat je lekker vindt. Ik heb hier gegrilde courgette en kleine tomaatjes gebruikt, maar je kan er ook geitenkaas over doen, of verse doperwten. Gezond, lekker en voedzaam. Als je meteen een grote pan maakt, kan je de volgende dag een bakje meenemen als lunch voor op je werk. Tip: kook de linzen in wat bouillon, zodat ze wat meer smaak krijgen. Een worteltje of stukje bleekselderij erbij tijdens het koken geeft ook meer smaak aan de linzen. 

Wat heb je nodig? (lunchgerecht voor 2 personen)

  • 200 gr biologische droge linzen
  • 2 wortels
  • 1 klein rood uitje
  • half bouillonblokje
  • 1 courgette
  • handvol kleine tomaatjes
  • paar takjes platte peterselie
  • vers gemalen peper
  • olijfolie
  • stukje groene pikante chilipeper

!! Hou rekening met het feit dat sommige linzen eerst geweekt moeten worden. Sommige linzen hebben ook een lange kooktijd. Hou hier dus rekening mee en lees altijd eerste de verpakking voordat je begint. Dat voorkomt dat je, net als ik in dit geval, pas om 14.00 aan de lunch zit…;)

Hoe begin je er aan?

  1. Snipper het uitje heel fijn.
  2. Schil de wortel en snij in kleine stukjes.
  3. Bak de ui en de wortel eerst even goed aan in wat olijfolie. Gebruik een hoog pannetje, aangezien we de linzen hierin gaan koken.
  4. Voeg de linzen toe en water, zodat de linzen onder staan.
  5. Voeg het halve bouillonblokje toe en laat koken totdat de linzen beetgaar zijn. Pas op dat de linzen niet droogkoken, dus af en toe even wat vocht erbij doen.
  6. Snij de courgette in repen of schijfjes en gril ze.
  7. Snij de tomaatjes in stukjes.
  8. Als de linzen beetgaar zijn, voeg je de tomaatjes toe.
  9. Doe de linzen op een bord en drapeer de repen courgette erover.
  10. Serveer met vers gemalen peper, kleine stukjes chilipeper, fijngehakte peterselie en een scheutje olijfolie.

Zowel warm als koud erg lekker. Ook lekker als bijgerecht bij de BBQ.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.