Kooktips (deel 1)

kruidenpotjesKooktips zijn vaak ideetjes die vrij voor de hand liggen en heel simpel zijn…maar ja, je moet er maar op komen hè! Hieronder volgen enkele tips uit de keuken van “Da Noi”, die we zelf erg vaak toepassen. Je zult ze dan ook regelmatig tegenkomen in de recepten.

Heb je zelf nog een goede tip, plaats die dan in de reactie hieronder en dan nemen we die mee in het volgende deel van de kooktips. Veel kookplezier!

Tip 1: Knoflookolie

Hou je net als ik wel van de subtiele smaak van knoflook, maar hou je er niet van om op stukken knoflook te kauwen, dan is DE tip voor jou.  Doe in een steelpannetje wat olijfolie en leg daar wat gepelde en geplette teentjes knoflook in. De olie kort opwarmen op een heel laag vuurtje. Niet laten koken, want dan frituur je de knoflook en dat smaakt en ruikt dus echt niet lekker! Laat de olie rustig afkoelen. Dan trekt de smaak van de knoflook nog beter in de olie.  Deze olie kan je perfect koud gebruiken voor het maken van pesto, salades, over geroosterde groenten etc. Je kunt dit toepassen op alle gerechten waar knoflook in gaat, dus eerst de olie in de pan met de knoflook en de knoflook haal je er dus later weer uit. Ook een succes voor kinderen.

Tip 2: Peterseliesteeltjes: gooi ze niet meteen weg!

Deze tip ben je wellicht al eerder tegen gekomen in de recepten. Van de peterselie zijn de steeltjes een van de smakelijkste onderdelen. Zonde dus om weg te gooien. Als je bijvoorbeeld voor een saus een uitje bakt, met wat knoflook (wij doen die er altijd heel/ half in en halen die er later weer uit, zie hierboven), voeg dan ook eens wat heel fijn gesneden steeltjes van de peterselie mee. Die worden later heel zacht en geven heel veel smaak af. Ideaal dus voor saus en/ of warme salades (zoals de kikkererwten en farro en polpo). De blaadjes doe je er aan het einde pas over.

 

Tip 3: Korst van de parmezaanse kaas: ook niet weggooien!

Als wij parmezaanse kaas kopen, dan halen we op de markt meteen een groot blok. Wel een investering, maar de kaas is veel beter van smaak dan die uit een zakje komt. Die is vaak al uitgedroogd en vermalen tot poeder. Daarbij komt dat de korst van de parmezaanse kaas ook nog eens heel veel smaak bevat. Maak je dus risotto, laat dan een kwartiertje voor het einde een stukje van de korst meekoken. Die smelt dan gedeeltelijk en je haalt die er uiteraard uit voor het einde. Doe dit niet met andere kazen (zoals gouda), want die hebben een ‘plastic laagje’ als korst!

 

Tip 4: Peperoni drogen: een voorraadje aanleggen!

Wij gebruiken erg veel pikante peperoni (hete chili pepertjes). In de zomer verse, in de winter gedroogde. Aan het einde van de zomer kan je die in overvloed kopen op de markt voor een hele goede prijs. Dat doen wij dus ook. We laten ze vervolgens drogen in de oven op 50°. Dit kan wel even duren (zeker een dag). Ze moeten echt heel droog zijn en geen vocht meer bevatten, anders heb je kans dat ze alsnog gaan schimmelen. Maal ze fijn in een keukenmachine. (Pas op voor je ogen als je de deksel open doet, het fijne poeder is niet echt fijn in je ogen).

Doe het in een potje. Lekker voor sauzen, soepen, marinades of over de pasta. Je kunt er ook olie aan toevoegen en het in een leuk flesje doen (bv een “Crodino” flesje, met een olie tuitje er op. Staat ook leuk op tafel). Deze olie gebruiken wij vaak over pizza en/ of pasta.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.