Ragout met kip en doperwten

Ook wel te vergelijken met ‘vidé’, ‘vol au vent’ of ‘koninginnehapje’ in Vlaanderen. Het verschil is alleen dat in de meeste varianten (veel) room, eierdooiers of melk wordt gebruikt. In deze ragout gebruiken we alleen de bouillon waarin we de kip hebben gekookt. Lekker licht en toch smaakvol. Uiteraard lekker in een pasteibakje, maar ook heerlijk met een stuk donker geroosterd brood, rijst of farro. Voor de doperwten gebruik ik altijd biologische uit de diepvries. Die zijn top!

Wat heb je nodig? (voor 4 personen indien voor pasteitjes of lunch)

  • 60 gr boter
  • 60 gr bloem (het idee is dat je gelijke hoeveelheden boter en bloem gebruikt. Dus wil je meer of minder maken, pas dan de hoeveelheid bloem en boter aan elkaar aan.)
  • 2 kipfilets of kippenpoten
  • bouillonblokjes (groente of kip)
  • peterselie
  • 2 handjes (biologische) diepvries doperwten

Hoe begin je er aan?

  1. Kook in ruim water met de bouillonblokje(s) de kipfilet of kippenpoten. Laat gaar worden (ongeveer 20 minuten). Haal de kip uit de bouillon en bewaar de bouillon!
  2. Snij de kip in kleine stukjes.
  3. Doe in een pan de boter en laat op een zacht vuurtje smelten (niet bruin laten worden).
  4. Doe de bloem erbij en roer tot de boter door de bloem is opgenomen. Laat even garen.
  5. Doe nu een scheut bouillon erbij en roer met een houten pollepel tot de bouillon is opgenomen.
  6. Herhaal dit net zo lang tot je een gladde roux hebt. Niet teveel bouillon in één keer erbij doen, anders heb je kans dat het gaat klonteren. (is dit het geval, dan kan de staafmixer altijd nog je redding worden).
  7. Doe de kip erbij en laat zachtjes meekoken.
  8. Doe de fijngesneden peterselie en doperwten erbij.
  9. Naar smaak nog vers gemalen peper toevoegen.

That`s it! Je kunt zelf de dikte bepalen. Dit is heel lekker op een grof stuk geroosterd bruin brood. Als lunchgerecht bijvoorbeeld. Laat dan de ragout wat dikker. Als je het met rijst of farro eet, maak je de ragout wat dunner. Ook lekker als je er gebakken (kastanje) champignons of shii-takes in doet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.