kip spiesjes met hot pindasaus

Een gerechtje dat altijd lekker is! Te maken als een leuke amuse vooraf, maar uiteraard ook als hoofdgerecht met gebakken rijst, of op de BBQ. Lust je geen kip ;), dan is varkenshaas ook lekker. Het is het lekkerste als je de kip eerst even een nachtje of een paar uurtjes laat marineren. Dan trekken de  smaken goed in. Pindasaus wordt heel vaak kant en klaar gekocht maar zelf maken is heel makkelijk en heel lekker. En natuurlijk zonder rommel! De saus kan je eigenlijk ook al vooraf maken, dus heel handig voor als je bezoek verwacht. 

We hebben in dit geval gewoon een scheutje melk door de pindasaus gedaan, om de smaak wat neutraal te houden, maar kokosmelk is ook erg lekker. Verder kan je het natuurlijk zo pikant maken als je zelf wilt. De combinatie van de zoetige kipmarinade met de pikante saus is erg geslaagd.

Ik vind het heel lastig om exacte hoeveelheden aan te geven. Maar zeker voor de marinade komt het niet zo nauw. Voor de saus is het een kwestie van smaak.

Wat heb je nodig:

Voor de marinade:

  • kipfilet (ik heb voor biologische kip gekozen)
  • flinke scheut olijfolie (dit is de basis, dus mag best een flinke scheut zijn)
  • scheutje soyasaus
  • theelepel honing
  • eetlepel sesamzaadjes
  • stukje verse gember
  • theelepel geraspte citroenschil
  • teentje knoflook

Voor de pindasaus: (ongeveer 2 dl)

  • twee flinke eetlepels pindakaas
  • ca 2 dl melk (kokosmelk kan ook)
  • theelepel sambal oelek of fijngesneden verse chilipeper
  • scheutje soyasaus
  • stukje verse gember
  • teentje knoflook
  • fijngesnipperd uitje

Hoe begin je er aan?

  • Maak eerst de marinade: doe alle ingrediënten voor de marinade in een grote kom. Plet de knoflook en rasp de gember.
  • Snij de kipfilet in blokjes of reepjes.
  • Meng de kipfilet door de marinade en zet afgedekt een nachtje of een paar uurtjes in de koeling.
  • Maak de saus: snipper het uitje heel fijn en pel de knoflook.
  • Doe een scheutje olie in een steelpannetje en doe de ui en knoflook erin. zet het vuur niet te hoog. Ik haal de knoflook er altijd vrij snel weer uit, omdat ik niet van een uitgesproken looksmaak hou. Wil je dit wel, dan kan je de look ook persen en er in laten.
  • Laat het uitje bruin kleuren.
  • Rasp de gember erbij. Verse gember is erg sterk, dus niet te veel in het begin. je kan altijd nog toevoegen.
  • Doe de sambal en soyasaus erdoor.
  • Doe de pindakaas er bij en laat zachtjes smelten.
  • Goed roeren en voeg net zoveel melk toe tot je de gewenste dikte hebt. dit is ongeveer 2 dl, want je zult zien dat de saus eerst heel dik wordt en daarna pas weer dun.

  • Rijg de kip aan sateprikkers.
  • Doe een scheutje olie in de pan.
  • Bak de spiesjes bruin.
  • Serveer met de saus.

Serveertips:

  • Lekker als aperitiefhapje of kleine amuse vooraf. serveer het leuk in een glaasje bijvoorbeeld.
  • Bak er wat rijst of nasi bij.
  • Lekker met een stuk grof brood.
  • Of gewoon met geroerbakte oosterse groente

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.