Hollandse erwtensoep

Dit is ook weer zo`n recept waarvan iedere Nederlander wel een eigen versie van heeft. Met/zonder varkenspoot, met/zonder aardappel, met/zonder spek en ga zo maar door. Dus ook hier weer gaat het om een basis die je zelf naar eigen smaak kunt aanpassen. Ik doe er zelf geen aardappel doorheen. Een persoonlijke keuze, maar mét is ook heel lekker. Uiteraard mag de rookworst niet ontbreken!  Maak deze soep een dagje van tevoren, want de volgende dag smaakt ie nog lekkerder. Ik ben benieuwd naar jullie versie!

Wat heb je nodig? (voor een flinke pan van ongeveer 2 liter)

  • 500 gr droge spliterwten
  • 2 liter water
  • 2 bouillonblokjes
  • 2 laurierblaadjes
  • 1/2 grote knolselder of 1 kleine
  • 3 grote winterpenen
  • 1 grote witte ui
  • 1 stronk prei
  • paar takjes bladselderij
  • 500 gr kalfsvlees in blokjes (2 flinke schouderkarbonaden kan ook)
  • 1 rookworst (voor de italianen: cotechino is ook heel lekker erin)

Hoe begin je er aan?

  1. Neem een grote pan, doe het water, de spliterwten, het laurierblaadje, de bouillonblokjes en het vlees er in.
  2. Breng aan de kook en laat zachtjes koken. Ik laat het meestal wel 1-2 uurtjes zachtjes pruttelen.
  3. Maak ondertussen de rest van de groente schoon en snij deze. snij vooral de knolselder in kleine stukjes. De rest mag wel wat grover blijven.
  4. Doe na een uurtje iets meer dan de helft van de groente erbij en laat meekoken.
  5. Als na ongeveer 2 uur de spliterwten uit elkaar zijn gevallen, haal dan het vlees en de laurierblaadjes er uit.
  6. Haal het vlees met twee vorken uit elkaar zodat je “draadjes” krijgt.
  7. Pureer de soep met een staafmixer tot een gladde dikke groene massa
  8. Doe het vlees terug in de soep.
  9. Doe de rest van de groente erbij en laat nog eens ruim een half uur zachtjes meekoken.
  10. Doe ook de rookworst in plakjes erbij.
  11. Op smaak brengen met peper en zout.

Lekker met roggebrood met spek.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.