Granola van spelt

Dit recept is eigenlijk ontstaan toen ik muesli repen wilde maken en die vervolgens mislukten. Wat overbleef was een heerlijke granola. Ook prima. Lekker in yoghurt, over fruit, over de appeltaart, ijs of gewoon zonder iets. Granola of cruesli die je in de winkel koopt bevat erg veel suiker en andere toevoegingen. Tijd dus om het zelf te maken.

Wat heb je nodig?

Eigenlijk kan je je met de ingrediënten helemaal uitleven. Doe er in wat je zelf lekker vindt en je kunt ook variëren met de hoeveelheden. De spelt vlokken (havermout vlokken kan ook) blijft de basis. De rest kan je naar je eigen smaak aanpassen. Ik heb nu een “winterse variant” gemaakt met gedroogde appel en kaneel.

  • 300 gr spelt vlokken
  • handje ongebrande noten
  • paar eetlepels kokosrasp
  • handje rozijnen en/ of gedroogde cranberries
  • in stukjes gesneden gedroogde appeltjes
  • paar eetlepels pompoenpitten
  • snufje kaneel
  • 2-3 eetlepels honing
  • 2 eetlepels kokosolie

Hoe ga je te werk?

  1. Verwarm de oven voor op 175°C.
  2. Hak de noten klein (niet te klein).
  3. Doe alle “droge ingrediënten” in een kom en meng.
  4. Doe de honing en kokosolie in een klein pannetje en laat smelten.
  5. Doe het gesmolten mengsel bij de droge ingrediënten en meng goed door elkaar.
  6. Leg bakpapier op een bakplaat en verspreid het mengsel over de bakplaat.
  7. Zet in het midden van de oven en laat licht roosteren in ca 10 minuten. Tussendoor even omscheppen en opletten dat het niet verbrandt. Zeker de kokos en de appeltjes kunnen snel (te) bruin worden.
  8. Bewaar in een goed afsluitbare doos of weckpot.

 

2 gedachten over “Granola van spelt”

  1. Net mijn ontbijt op, jammer, want dit ontbijt ziet er echt heerlijk uit. Hoelang is het houdbaar voor 1 persoon als je deze hoeveelheid maakt?

    1. Eigenlijk weet ik dat niet. Bij mij is het altijd zo op 🙂 Normaal gesproken, als je het luchtdicht afsluit, dan is het wel twee weken houdbaar. Ik maak daarom nooit teveel in 1 keer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.