Gnocchi van aardappel en pompoen

Gnocchi van aardappel en pompoen. Een superlekker variant van de klassieke aardappel gnocchi. En uiteraard daarbij een simpel sausje van wat boter en salie. Ik durf wel te zeggen de beste combi die er is!! Bij het maken van de gnocchi moet je zelf even kijken hoeveel bloem je toevoegt. Dit heeft alles te maken met het vochtgehalte van de aardappels en de pompoen. Hoe ouder en droger de aardappels hoe beter het lukt. En je weet het vast al, maar we zeggen het nog eens: NOOIT de aardappels pureren in de keukenmachine, anders krijg je kauwgomballen ;). dus gewoon prakken met de hand, de stamper of door de passe-vite halen. Gewoon op ambachtelijke wijze dus.

Wat heb je nodig? (4-6 personen)

  • kruimige aardappels 500 gr
  • pompoen 500 gr
  • bloem, ca 200 g
  • nootmuskaat
  • goede boter
  • olijfolie
  • verse salie
  • peper, zout
  • parmezaanse kaas

Hoe begin je er aan?

  1. Kook de aardappels in de schil. Doe zout bij het water.
  2. Schil de pompoen, snij ze in stukjes en rooster ze in de oven gaar met wat olie, peper, zout en salie.
  3. Als de aardappels gaar zijn giet je ze af, laat je ze uitdampen en pel je ze.
  4. Doe de aardappels en pompoen door de passe-vite, of stamp ze fijn.
  5. Doe de erbij bloem erbij. Doe niet alles in één keer erbij, maar begin met 3/4. Als de aardappels en pompoen veel vocht bevatten zal je meer bloem moeten toevoegen. Doe er een snufje zout en wat geraspte nootmuskaat bij.
  6. Kneed tot een elastische bal. Let op, het blijft zachter dan deeg. Dus voeg ook weer niet teveel bloem toe. Belangrijk: bewerk het deeg niet teveel. Hoe korter hoe beter. Van veel kneden worden ze compact en heel zwaar. Snel en luchtig werken dus.
  7. Strooi wat bloem op je werkblad.
  8. Rol er met je handen slierten van en snij de rol/sliert in stukjes. Dit zijn je gnocchi dus je kunt nu zelf bepalen hoe groot je ze wilt hebben.
  9. Rol ze even over een vork of plankje met ribbels zodat er geultjes in zitten. Hier blijft de saus lekker in hangen, dus vergeet dit vooral niet.
  10. Zet een pan met water op het vuur en als het water kookt doe je er een flinke snuf zout bij.
  11. Maak ondertussen de saus door boter met een scheut olijfolie in een pan te verhitten. Doe er lekker veel blaadjes salie bij en laat de smaak goed intrekken. Doe er naar smaak peper en zout bij.
  12. Kook de gnocchi. Ze zijn gaar als ze boven komen drijven. Proef even.
  13. Doe de gnocchi bij de saus en laat nog even goed mee opwarmen.
  14. Heerlijk met geraspte parmezaanse kaas.
  15. Uiteraard kun je de gnocchi ook van alleen aardappel maken. De verhoudingen blijven hetzelfde.

4 antwoorden op “Gnocchi van aardappel en pompoen”

  1. Het moment is daar, ik ga eindelijk een poging doen tot het maken van gnocchi (beter bekend onder knotsjie). Ik zal er wel overheen gelezen hebben, maar voor hoeveel personen is dit recept?

    1. Ciao mandy!
      Scherp gezien, vergeten erbij te zetten … zeker te laat als ik zeg dat wij er met drie van gegeten hebben. Maar het vrij heavy dus voor 4 personen zou ook kunnen.
      Buona giornata
      P&P

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.